NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Explozie de mov și miros îmbătător la Cernoleuca. Cum levănțica a ajuns o afacere pentru familia Sîncu

Explozie de mov, miros îmbătător, cântece și dansuri moldovenești. Toate în cadrul festivalului de levănțică ,,Mov de Cernoleuca”, organizat pentru prima dată în raionul Dondușeni. Produsele din levănțică, uleiuri eterice și obiectele hand-made au fost la mare solicitare.

Ala Sîncu împreună cu soțul ei au înființat afacerea cu levănțică acum trei ani. Dacă înainte antreprenorii produceau doar uleiuri eterice, acum tarabele lor sunt pline cu produse din levănțică precum sare de mare, ceaiuri, siropuri, pernuțe de floare uscată, echibane și multe flori, perfecte pentru sănătate și frumusețe.

,,Atât uleiul cât și pernuțele cu floare uscată se întrebuințează atunci când este nevoie pentru a te relaxa, pentru persoanele care au probleme cu sistemul nervos”, a spus Ala Sîncu, producător de levănțică.

Criza carburanților și seceta au afectat afacerea familiei Sîncu. Dacă anul trecut, antreprenorii au produs din cele trei hectare de levănțică 75 de litri de ulei, anul acesta, spun ei, capacitatea de producere va scădea de cel puțin două ori.

,,Noi avem cheltuieli mari la motorină, asta una din cele mai mari probleme. Planta în acest an ne-a afectat, mai exact seceta. Calitatea o să fie foarte bună, dar cantitativ cred că o să avem pierderi.  Eu cred că în jur la 20% o să fie mai puțin comparativ cu anul trecut.  Pentru noi este mult pentru că avem numai trei hectare și din aceste trei hectare noi, pe parcursul anului comercializăm produsele noastre”, a mai adăugat producătorul de levănțică.

Galina Samușchina face lumânări decorative de mai mulți ani. În cadrul festivalului, femeia a venit cu o colecție de peste 50 de lumânări cu miros de levănțică.

,,Lumânările sunt aromatizate cu aromă de levănțică, cu diferite dimensiuni, modele. Noi folosim pentru ele special uleiul de lavandă. Ulei natural de lavandă”, a spus Galina Samușchina, producător de lumânări decorative.

Iar meșterul popular Popovici Larisa a venit la festivalul din Cernoleuca cu păpuși care reprezintă motivele tradiționale moldovenești, confecționate… tot din levănțică.

,,Sunt cu tradiții și motive tradiționale. Cred că asta este principalul, să promovăm tradițiile noastre, să bucurăm ochiul omului și a copiilor, dorul de neam, de strămoșii noștri, de a duce inimii tot ceea ce e frumos”, ne-a povestit Popovici Larisa, meșter popular.

,,Nu fiecare sat se poate mândri cu așa oameni gospodari. Așa o familie, care cum am zis, fiecare din noi are probleme, dar ei au lăsat pe planul doi problemele personale și au organizat această sărbătoare pentru noi”, a menționat Ala Mazureac, primarul s. Cernoleuca.

Oamenii au rămas încântați de atmosferă, dar și de produsele naturale.

,,E perioada florilor, e foarte frumos afară. Suntem la bunei, trăim la câteva sate de aici, avem așa un prichindel care a vrut să vină.

,,Suntem locuitori ai satului Cernoleuca. Suntem de mult timp plecați peste hotare, ca orice om care vine la baștina lui, am venit și noi, și tocmai am nimerit la acest festival de care știam de mult timp din rețelele de socializare. Am spus să venim și să vedem această plăcere.

,,Sincer la noi nu se mai organizează așa evenimente frumoase, așa lanuri. Ar fi bine mai des să se organizeze. Pentru băiță, pentru copii folosim uleiuri de levănțică”, au spus vizitatorii.

În Republica Moldova sunt peste 1000 de hectare de levănțică.

1 Comentariu
  1. […] La Cernoleuca, Dondușeni, a avut loc prima ediție a festivalului ,,Mov de Cernoleuca”, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"