NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fără apă la câțiva kilometri de Prut. Locuitorii din Cuhnești și Balatina mai au o speranță

Deși locuiesc la doar câțiva kilometri de râul Prut, locuitorii din comunele Cuhnești și Balatina, raionul Glodeni, nu au apă la robinet. Unele fântâni au secat, iar în cele care au mai rămas, apa este de proastă calitate. Vestea bună este că apa din Prut a ajuns până la stația de tratare din Balatina, grație unui proiect finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, implementat ADR Nord, în valoare de 37,6 mln lei. Restul lucrărilor de conectare la apeduct vor fi suportate deja de primării și localnici.


Fântânile de aici sunt adânci. Chiar și așa, apa este puțină.

„52 de ani de când nu este apă. Cei tineri, care au plecat pe la Moscova, și-au făcut fântâni, dar restul ce să facă? Nu avem de unde. Acolo locuiesc doi invalizi. Astăzi, unul a plecat la o operație la inimă”, a spus Ecaterina Bobu, locuitoarea s. Cuhnești.

Și mai greu le este locuitorilor din dealul satului. Pe vremuri, aceștia luau apă din fântâni arteziene.

„Fostul primar, Bețișor, a vândut motorul și am rămas fără apă. Iată”. 

Acum, oamenii sunt nevoiți să care apa cu gălețile sau merg la fântână cu butoaiele, pe care le încarcă în căruță.

„Mergem și de trei ori. Eu nu prea mă duc pentru că sunt bolnavă de picioare, se duce bărbatul, fiul. Sperăm, ne-am bucurat când am văzut stația, au instalat rețeaua, asta ne bucură”, a spus Nina Gașinov, locuitoarea s. Cuhnești.

Robinetul va fi deschis atunci când 150 de case vor fi conectate la rețea. În prezent, în satul Balatina sunt 50 de conectări. Apeductul a fost instalat doar până la marginea comunei. De acolo, cheltuielile de montare vor fi suportate de autorități și locuitori. La Balatina, suma ajunge la 2400 de lei de la fiecare gospodărie, iar la Cuhnești încă nu au fost făcute calculele.

„Noi nu cerem contribuții la rețea pentru că știm că situația este dificilă. Suntem mulțumiți să contribuie măcar la conectare”, a declarat Dumitru Iațuc, primarul comunei Balatina.

În cadrul proiectului de 37, 6 milioane de lei, au fost finalizate lucrările de construcție a stației de pompare a apei din Prut din satul Bisericani, a apeductului magistral Prut-Balatina, cu o lungime de 9,36 km, dar și a stației de tratare a apei din Balatina.

Primarii spun că vor căuta resurse pentru a aduce apa până la gospodăriile oamenilor. Un prim ajutor a venit din partea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

„Am instalat două turnuri de apă și tras patru kilometri de rețea internă. Mai lasă de dorit pentru că avem nevoie de încă de 23 km. În total, pe comună avem nevoie de 27 km de rețea internă”, a declarat Angela Ceban, primarul comunei Cuhnești.

Autoritățile raionale sunt acum în căutare de bani pentru a extinde apeductul.

„Noi pregătim acum documentele și ne dorim să ajungem cu acest apeduct și în orașul Glodeni, satele Cajba, Hîjdieni. Cu cât mai mulți consumatori vom avea, cu atât prețul va fi mai mic”, a declarat Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni.

În comunele Balatina și Cuhnești locuiesc peste 8000 de oameni.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"