NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fără bani și cu copil autist la întreținere. Drama unei familii din Bălți în perioada pandemiei de COVID-19

Fără bani și cu copil autist de patru ani la întreținere. Este drama unei familii din Bălți, care din cauza pandemiei, nu poate reconfirma gradul de invaliditate a micuțului. Consiliul teritorial pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă din Bălți este închis din cauza coronavirusului, iar părinții se tem să stea cu micuțul în rând, la ușile medicilor.


În această lună, mama micuțului Dănilă a ridicat 875 de lei, îndemnizația pentru doar două săptămâni. Din cauza că băiatul nu a trecut controlul medical, următorul ajutor îl va primi abia în luna septembrie.

El are un regim alimentar special. El nu poate rumega. El până acum mănâncă din sticlă și doar terciuri cu lapte. Îi cumpărăm și diferite vitamine. El încă poartă scutece. Pur și simplu, îi este frică de oală. Este dificil să-l spăl, să-l tund. Pentru el asta înseamnă stres și nervi, a povestit Tatiana Țurcan, mama băiatului.

Din cauza pandemiei, tatăl băiatului a rămas fără loc de muncă. Nici mama nu a putut fi angajată ca asistent personal pentru copilul său.

Mi s-a spus că trebuie să fie aprobată din nou grupa de invaliditate și apoi să mă adresez. Eu știu că acolo sunt cozi mari. Când ești angajat ca asistent personal, deții poliță medicală, ai experiență de muncă și ridici un salariu de 2500 de lei, a adăugat mama micuțului.

Din cauza problemelor de sănătate, micuțul nu poate să frecventeze o grădință obișnuită, iar pentru a merge la una privată, părinții sunt nevoiți să scoată bani grei din buzunar.

În grădinițele obișnuite, educatorii nu pot lucra cu astfel de copii. Nimeni nu acceptă să venim cu mâncarea noastră, dar nici nu gătesc doar pentru el. Am frecventat o grădiniță particulară, dar este foarte scump, aproape șase mii de lei pe lună, a mai spus Tatiana Țurcan.

Micuțul Dănilă a obținut gradul I de ivaliditate la vârsta de doi ani. Anual, băiatul este nevoit să-și reconfirme acest grad pentru a beneficia de o îndemnizație lunară de peste 1700 de lei.
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"