NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Fără cozi la vamă. România și R. Moldova vor avea un punct comun de trecere a frontierei

Control unic la unul din cele mai aglomerate puncte de frontieră, mai ales după invazia rusă în Ucraina. Șoferii care vor alege să traverseze punctul de frontieră Leușeni-Albița vor sta mai puțin în rând pe sensul de intrare în România, ieșire din R. Moldova. Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au semnat astăzi un acord de colaborare în acest sens. Oprirea unică va facilita traversarea frontierei comune, inclusiv a transportului de mărfuri.


,,În curând se va reduce timpul de așteptare pentru cetățenii moldoveni, români și ai altor state, care vor solicita trecerea în acest punct de frontieră: Leușeni-Albița”, a declarat Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova.

Acordul semnat va contribui la garantarea securității frontierei dintre Republica Moldova și România, care este frontiera externă a Uniunii Europene. În același timp, documentul va servi ca o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina.

,,Acordul semnat astăzi ne va permite să organizăm activități de control coordonat la frontieră, care se vor desfășura în punctul de trecere a frontierei Albița, pe teritoriul României, pe sensul de intrare în țara noastră, unde vor fi prezenți polițiști de frontieră și reprezentanți ai structurilor vamale din R. Moldova, împreună cu autoritățile din România”, a menționat Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne al României.

Documentul are o valabilitate de șase luni, cu posibilitate de prelungire în baza evaluării rezultatelor sistemului de control. Dacă proiectul pilot va prezenta rezultate eficiente, acesta urmează a fi implementat și la alte puncte de frontieră ale României și R. Moldova.

,,În viitorul apropiat vom operaționaliza și punctul de trecere al frontierei localității Bumbăta și Leova din R. Moldova”, a mai adăugat domnul Bode.

,,În aceste 6 luni vom vedea cum funcționează schemele tehnologice, dacă există loc pentru îmbunătățire, unde este necesar să intervenim prin echipă, prin intervenție în procese, prin sincronizări sau alte evenimente, astfel încât să fim și mai buni în implementarea acestui regim nou”, a spus Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova.

Controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în Republica Moldova, cât și în România, și pregătirea infrastructurii necesare.

,,Prima instituție care va desfășura controlul de frontieră va fi Poliția de Frontieră din R. Moldova. Vor fi preluați apoi de Serviciul Vamal al R. Moldova, iar ulterior, autoritățile din România vor desfășura verificările de frontieră, după cum urmează, Poliția de Frontieră, respectiv, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Albița”, a comunicat Bogdan Gavrilaș, adjunctul șefului Sectorului Poliției de Frontieră Huși.

Șoferii speră că odată cu deschiderea controlului unic nu vor mai fi nevoiți să aștepte.

,,Permanent de câte ori traversăm frontieră e coadă, mai ales de sărbători. Acuma, în această perioadă nu este așa, dar ar fi bine să nu fie.

,,Două persoane ar sta în același ghișeu. Documentele ar fi controlate mai repede și mașina la fel. A face așa un drum lung din Germania, să ajungi la frontieră, să știi că te așteaptă cei dragi, normal că îți dorești”, au spus șoferii.

În anul 2022, peste 9 milioane de cetățeni au traversat cele șase puncte de frontieră a României cu R. Moldova, dintre care 40% au fost înregistrați la punctul de trecere Albița.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"