
La numai 20 de ani, o pictoriță din satul Sturzovca, raionul Glodeni, petrece ore în șir pe schelele bisericilor în construcție, realizând picturi murale. Ea, și cele două surori ale ei, au moștenit talentul de la tatăl lor, care este preot.
„De mică mă duceam câte o săptămână la serviciu cu tata, doar în vacanța de vară, dar acum doi ani, de când am absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, lucrez cu tăticu pe schelă, am făcut Biserica de la Mănăstirea ”Sfânta Treime” de la Glinjeni, apoi am venit aici”, povestește Maria Jitari, pictoriță.
Biserica din Hârtop, raionul Florești este al doilea lăcaș sfânt în care lucrează tânăra. Ea spune că cel mai dificil a fost să picteze bolta bisericii, la o înălțime de 20 de metri.
„Acum lucrez la ornament. Ornamentul se începe cu un desen pe foaie simplă. Se încadrează în dimensiunile care ne sunt date pe perete, se alege ritmul, se alege tematica, acesta spre exemplu este un ornament floral, sunt reprezentate spice și poamă, ele simbolizează pâinea și vinul”, a adăugat Maria Jitari.
Maria face ornamentele, iar tatăl ei pictează chipurile. Părintele Boris a adus lumina din ochii sfinților în peste 20 de biserici. A început să deseneze încă în copilărie și este printre cei mai solicitați pictori de biserici din Moldova.
„Unii se laudă că au pictat 50 de biserici, nu-i adevărat, nu poți să faci atâta lucru, o biserică o pictezi în doi ani, fiind că presupune calitate, nu pur și simplu cantitate, că doar nu vopsești gardul. Este un lucru migălos și cu suflet” , povestește Boris Jitari, pictor.
Pictatul bisericilor cere multă îndemânare, răbdare și smerenie, susțin și surorile Mariei, Ana și Elena.
„Prima lucrare a noastră, la care am lucrat noi toate trei surori, a fost la Mănăstirea Hârbovăț, cinci ani în urmă” , vorbește Ana Jitari, pictoriță.
„De la bun început e greu, erau momente când nu îmi reușea, poți fi mereu nemulțumit de acest lucru pentru că trebuie să fie făcut foarte bine, când vezi cum ar trebui să fie, dar nu-i obișnuită mâna, nici nu poți face pentru că trebuie multă practică”, ne-a povestit Elena Jitari , pictoriță.
Parohul bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Hîrtop spune că e impresionat de îndemânarea pictorilor. Lucrările vor dura până în toamnă și vor fi reluate în primăvară, odată cu temperaturile prielnice.
„Numele părintelui Boris Jitari în lumea pictorilor este arhicunoscut, și pentru noi a fost o bucurie dublă pentru că biserica noastră va fi pictată, mai ales de un preot”, a menționat Serghei Boldirescu, Parohul bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din satul Hîrtop.
Astăzi, când tehnologiile permit aproape orice, bisericile sunt pictate, cu acceași migală, ca pe vremea lui Michelangelo și Leonardo da Vinci. Pentru că la Dumnezeu se ajunge cu răbdare și osârdie, iar arta, se știe, e truda cea mai aleasă prin care omul se apropie de Creator.
Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.
”Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat poziția IREX Europe.”