NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Descoperă Echipa Europa” împreună cu studenții din Bălți. Care este sprijinul acordat de UE Republicii Moldova

Studenții Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți au lansat campania „Descoperă Echipa Europa”. Tinerii de la Centrul de informare al Uniunii Europene din cadrul instituției au împărțit pliante despre sprijinul acordat de UE Republicii Moldova.


„Este un flash mob care își propune să sensibilizeze atât mediul universitar, cât și locuitorii orașului Bălți. Ne dorim ca cât mai multă lume să afle despre Echipa Europa, să afle despre suportul și sprijinul acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană”, susține Ghenadie Cojocaru, coordonatorul proiectului Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în RM.

În ultima perioadă, Echipa Europa a oferit un sprijin continuu țării noastre, inclusiv pentru ca cetățenii să facă față pandemiei. 1.000.000 de doze de vaccinuri au fost deja livrate în Moldova prin COVAX sau prin donațiile statelor membre ale UE în cadrul mecanismului de partajare a vaccinurilor.

„Ani de zile, decenii Universitatea de stat Alecu Russo din Bălți beneficiază de multiple proiecte finanțate de această Echipă Europa. Și evident că studenții se bucură de burse Erasmus, noi ne bucurăm de proiecte de consolidare de capacități. Împreună dezvoltăm programe atractive, care să fie ajustate la această piață a muncii în permanentă schimbare”, povestește Valentina Prițcan, vice-rector pentru activitate științifică și Relații Internaționale USARB.

„Uniunea Europeană, în fond, susține foarte mult universitatea, ne susține și pe studenți prin bursele, prin proiectul Erasmus, bursele de mobilitate. Și, eventual, avem o posibilitate de a pleca și de a face studiile în alte universități”, spune Vitalia Digolean, metodistă în cadrul departamentului Relații Internaționale.

Moldova a primit 127 de milioane de euro în granturi. Totodată, țara noastră a beneficiat de un program de asistență macrofinanciară de urgență în legătură cu COVID-19, în valoare de 100 de milioane de euro în împrumuturi cu condiții favorabile.

„Suntem astăzi aici pentru a promova suportul și aportul pe care îl oferă Uniunea Europeană pentru țara noastră, inclusiv pentru Universitatea Alecu Russo, cât și pentru Colegiul Pedagogic Ion Creangă. Sunt niște emoții frumoase, e ceva interesant. Sunt prima data la așa eveniment. Și sperăm să beneficiem și noi de aceste oportunități”, spune Andreea Dobic, o studentă.

„Am emoții foarte mari, pentru că trebuie să merg la fiecare om și trebuie să fiu pozitivă. Și ei sunt pozitivi cu mine. Și vreau să le spun mulțumesc tuturor care s-au oprit”, mărturisește Ionela Samohvalov, o studentă.

Oamenii spun că sunt recunoscători pentru suportul acordat de Europa.

„Descoperă Echipa Europa! Cred că ceva, eu știu, cu ajutoare.”

„Să facem cunoștință cu Echipa Europa.”

„Europa o ajută pe Moldova. Dar cel mai important e ca Moldova să se țină pe linia de plutire. Să nu se dea bătută. Pentru că acum Moldovei îi este foarte greu”, spun oamenii.

Comisia Europeană a anunțat despre Planul de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Primele 36 de milioane de euro au fost deja disbursate pentru a sprijini recuperarea de la pandemia COVID-19 și reforma poliției.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"