NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Femeile cu epoleți de la Frontiera de Nord poartă cu mândrie uniforma

Reușesc cu ușurință să combine viața de familie cu munca, deși unii ar putea spune că au ales o meserie bărbătească. Femeile cu epoleți de la frontieră poartă cu mândrie uniforma de grănicer și muncesc cu multă dăruire și satisfacție. Ne-ai spus-o chiar ele, polițistele de frotieră din nordul Republicii Moldova.

Mariana Ciumac lucrează în Poliția de Frontieră de șase ani. Este prima femeie care a fost angajată ca grănicer la punctul de trecere Soroca Cosăuți. Ea spune că munca într-o echipă de bărbați a făcut-o și mai puternică.

 „Când am fost încadrată în trupele de grăniceri erau foarte puține doamne.  Cu ajutorul colegilor am învățat foarte multe, inclusiv să am răbdare, deoarece când vii de la școală îți pare că totul este în mâinile tale, dar trebuie să ai răbdare și cu timpul realizezi totul, a spus Mariana Ciumac.

Ziua Marianei începe la orele 6:00 dimineața. Își bea cafeaua în grabă pentru a ajunge la timp la muncă, unde trebuie să-și îndeplinească toate atribuțiile de serviciu, printre care efectuarea patrulei.

 „Mergem și patrulăm în componența patrulei, executăm serviciul zi de zi, alături de schimbul nostru, pentru a vedea care sunt nuanțele de serviciu, ca să putem înțelege colegii noștri care execută serviciul, cu ce probleme se întâlnesc și cu ce putem să îi ajutăm ca serviciul să se execute din plin și cu plăcere, a relatat polițista. 

Mariana Ciumac spune că experiența căpătată la serviciu îi este de ajutor și în viața de familie, mai ales în educația copiilor.

 „Caracterul pe care l-am dobândit la serviciu îl manifest și acasă și copii mei tot sunt foarte disciplinați pentru că, într-un fel, ordinea pe care o primesc la serviciu se execută și acasă, a mai adăugat Mariana Ciumac.

Și Mihaela Guțu a ales să fie polițistă de frontieră, deși, inițial, se gândea la cariera de medic sau profesor. Într-un final a decis că vrea să muncească într-un domeniu unde nu există rutină și ești mereu în mișcare.

 „De dimineață fac cunoștință cu situația operativă de pe sector pentru a adopta, ulterior, careva decizii ce ține de următoarele 12 – 24 de ore, cum să organizăm serviciul, apoi verificăm telegrame, dispoziții, ordine care au apărut în adresa noastră, pentru a organiza serviciul corect și să nu ne abatem de la legislația Republicii Moldova, spune Mihaela Guțu.

Deși se întâmplă să obosească și să-i fie greu, polițista nu regretă de alegerea făcută.

 „Ceea ce fac este al meu, sunt foarte mândră de lucrul ales de mine. Decizia a fost luată de mine, fără să fiu influențată de părinți sau prieteni, care au vrut să mă vadă cu epoleți. Aceasta a fost decizia mea și cred că dacă m-aș întoarce în acei ani în care am luat diploma de absolvire a liceului, aș face aceeași alegere, a mai adăugat grănicera.

Bărbații recunosc că stereotipurile au dispărut. Femei polițiste sunt tot mai multe și muncesc cot la cot cu ei, iar în unele cazuri, sunt chiar mai descurcărețe.

 „Ne stăruim să ne bazăm pe femei precum pe un bărbat.  Ne stăruim să ne ajutăm cu careva vorbe bune, să ne îndrumăm la mai bine.

 „După părerea mea, să lucrezi cu o femeie este ceva special. Orice femeie încadrată în acest serviciu trebuie să dea dovadă de caracter.

În cadrul Direcției Regionale Nord a Poliției de Frontieră activează 219 femei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"