Au ales meserii care în secolul XXI mai sunt considerate potrivite doar pentru bărbați. Ele însă demonstrează contrariul și poartă cu mândrie epoleți. Vorbim despre femeile polițiste, salvatori și cele care stau la straja hotarelor. Astăzi, 20 de femei din subdiviziunile teritoriale ale forțelor de ordine și securitate, și-au consolidat capacitățile în domeniul integrității în cadrul proiectului „Femeia SPIA” implementat la Bălți. Totodată, acestea au fost inițiate în procesul de acordare a primului ajutor premedical.
Alexandra Ciubotaru are 29 de ani și mai bine de șase ani este angajată în cadrul Direcției Regionale „Nord” a Poliției de Frontieră. Tânăra polițistă spune că a urmat meseria tatălui său care la fel, a activat în cadrul structurilor de forță.
A fi un colaborator integru înseamnă a da dovadă de profesionalism, tact, măiestrie și diplomație în vederea realizării atribuțiilor de serviciu, nefiind influențat de alți factori externi precum corupția, darea de mită. Permanent am fost ghidată de principiul: ceea ce nu ne doboară, ne face mai puternic, a menționat Alexandra Ciubotaru.
Femeile în uniforme au fost instruite cum să depășească barierele psihologice și sociale cu care se confruntă în munca de zi cu zi.
Astăzi am participat în cadrul proiectului Femeia SPIA, la un seminar cu un generic interesant și de folos, mai ales pentru doamnele cu epoleți. Femeia SPIA ca și oricare alt ofițer din cadrul MAI trebuie să fie onestă, profesionistă, să acorde ajutor la prima necesitate, dar și să dețină un înalt nivel de moralitate, a precizat Oxana Gordaș.
Am avut parte de o inițiere în domeniul integrități, deasemenea am fost instruite cum să acordăm primul ajutor medical. Pentru noi, femeile polițiste, este ceva benefic (proiectul), deoarece zi de zi ne ciocnim cu diferite situații în care este nevoie să acordăm primul ajutor medical, a spus Eugenia Molceanov.
Proiectul „Femeia SPIA” este implementat de Serviciul Protecției Interne și Anticorupție, finanțaț de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Scopul acestui proiect se bazează de fapt pe obiectivele de sustenabilitate și durabilitate care au fost adoptate de către Națiunile Unite și anume împuternicirea femeilor. Avem ca scop să consolidăm capacitățile și abilitățile femeilor din sistemul Ministerului Afacerilor Interne. Benefeciarele (proiectului) sunt funcționarele din subdiviziunele Ministerului Afecerilor Interne (MAI), și anume din Ispectoratale de Poliție, Situații de Urgență, Carabinieri și Poliția de Frontieră, a declarat Lidia Sanduleac.
Proiectul SPIA este implementat în patru regiuni ale R. Moldova: Ungheni, Bălți, Cahul și Chișinău. Costul total al acestuia este de trei mii de dolari.