NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fericiți că nu vor îngheța la iarnă. Bătrânii dintr-un sat din Edineț au primit cărbuni pentru a-și încălzi sobele

„— V-am adus cărbuni.

— Cărbuni?

— Da.

— Of, Doamne.

— Nu plânge, vină să-i primești.”

Neajutorați și speriați de iarna care vine. Este situația a sute de bătrâni din nordul R. Moldova. Din cauza pensiilor mici, aceștia abia de adună bani pentru lemne de foc sau cărbuni, prețul cărora a explodat în acest sezon. Mai norocoși sunt bătrânii din Parcova, raionul Edineț, care au fost vizitați de preotul și primarul din sat.

„— Să-i plătesc?

 — Nu, sunt gratuiți. Sunt pentru ca să te încălzești la iarnă.”

„Unu, doi, trei, patru, cinci saci. Până la primăvară îmi vor ajunge.” 

La fiecare ușă la care au bătut, au fost întâmpinați cu lacrimi. De această dată de fericire că nu vor îngheța la iarnă.

„— Cât să plătim?

 — Nimic. E gratuit.

 — Mulțumim.

 — Să vă încălziți la iarnă și în primăvară să ne revedem rumeni și frumoși.

 — Să dea Domnul.” 

„— Mulțumesc, oameni buni. Nici nu mă pot ține pe picioare.

 — V-am adus șase saci cu cărbuni.

 — Dumnezeu să vă dea sănătate. Lemne voi găsi eu. Eee, ce ajutor e acesta, Doamne.”

Nu este pentru prima dată când bătrânii din Parcova se bucură de ajutor în prag de iarnă, iar în acest din cauza scumpirilor în lanț, numărul beneficiarilor a crescut.

„Este deja al treilea an când implementăm acest proiect în comuna Parcova, cu suportul Ajutorului Creștin din Moldova și Asociația Obștească „Diaconia” din Austria. Asociația Obștească „Diaconia” oferă suma de 281 de mii de lei, iar primăria Parcova – 105 mii lei. Este un suport oferit din partea partenerilor europeni care mereu sunt alături de noi”, a declarat Marcel Snegur, primarul comunei Parcova.

„Am procurat 640 de saci cu cărbuni. În fiecare zi, mergem din casă-n casă pentru a-i ajuta pe cei neputincioși. Atunci când ne unim, facem lucruri mărețe”, a adăugat Ghenadie Baltă, Parohul Bisericii „Sf. Arhanghel Mihail și Gavril” din Parcova.

În total, 144 de familii din comuna Parcova au primit până la 300 de kilograme de cărbuni.

„— Pregătești de foc?

 — Da.

 — Ți-am adus cu preotul niște cărbuni la lemnele pe care le-ai adunat.” 

„Foarte tare mă bucur. Demult nu am primit așa ajutor. Am mai primit produse alimentare, dar ne foc niciodată.”

„Mulțumesc de la pământ și până la cer tuturor sfinților.  00.08 MUSCA 00.43 Îmi vor fi de mare folos. Să vă dea Domnul sănătate pentru faptul că aveți grijă de bătrâni.” 

„Mâncare îmi dau de doi ani, de foc îmi dau, pentru încălzire de la primărie. Cum se poate mai bine?”

„Mămica are 88 de ani. Locuiește la mine. Am mai cumpărat de foc. Ne-au rămas doi saci de cărbuni pentru că și anul trecut ne-au adus”, au spus bătrânii.

Săptămâna trecută, Guvernul a decis că cetățenii vor plăti 12, 14, 17 sau 24 de lei pentru un metru cub de gaze. În acest sens vor fi alocate cinci miliarde de lei, adică 250 de milioane de euro, dublu față de anul trecut. În această iarnă se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică. Pe site-ul compensatii.gov.md s-au depus deja peste 640.000 de cereri. Pe 25 noiembrie, sistemul va atribui automat categoria de vulnerabilitate pentru cetățeni.

1 Comentariu
  1. […] Neajutorați și speriați de iarna care vine. Este situația a sute de bătrâni din nordul Republicii Moldova. Din cauza pensiilor mici, aceștia abia de adună bani pentru lemne de foc sau cărbuni, prețul cărora a explodat în acest sezon. Mai norocoși sunt bătrânii din Parcova, raionul Edineț, care au fost vizitați de preotul și primarul din sat, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"