NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fermierii din nordul țării ar putea pierde aproape 750 de milioane de lei din cauza iernii calde. Grâul, rapița și orzul sunt în pericol 

Fermierii din nordul Republicii Moldova, care au semănat grâu de toamnă, ar putea pierde aproape 750 de milioane de lei din cauza iernii extrem de blânde. O treime din cele 300 de mii de hectare de grâu semănate riscă să fie compromise din cauza lipsei de umezeală în sol, dar și a stratului protector de zăpadă. 


Vasile Cojoc este agronom deja de patru decenii. Bărbatul spune că nu-și amintește să  fi văzut o iarnă atât de secetoasă. Fermierul a semănat  60 de hectare de grâu. Pe unele porțiuni de pământ, cultura cerealieră nu a încolțit. Potrivit lui, probabil, la primăvară  terenul va fi semănat repetat, chiar dacă nu la asigurat.
„Culturile sunt în stare deplorabilă, aproape nu au ieșit deloc. Pentru semănat am cheltuit 30-40 de mii de lei. Venitul de pe recoltă ar fi de aproape 300 de mii de lei,” a spus Vasile Cojoc, agronom.
Și livezile sunt în pericol. Perioada de repaus vegetativ a fost perturbată. Din această cauză, recolta de mere, cireși și piersici, ar putea fi mai mică în acest sezon.
„Vremea de afară influențează negativ asupra formării mugurilor, care nu se află complet în repaus vegetativ. Mugurii încep să se umfle și să se dezvolte mai devreme. Numărul mugurilor și dezvoltarea lor este foarte slabă. Sunt foarte mărunți și nu se dezvoltă bine,” a adăugat agronomul.
Specialiștii spun că nivelul de umiditate în sol este minim. Vremea instabilă a afectat nu doar grâul, dar și culturile de rapiță și orz. Iar valoarea pierderilor pe care ar putea să le inregistreze agricultorii, ar putea ajunge la aproape de 750 de milioane de lei.
„Sunt două scenarii, unul că vom avea precipitații și situația se va ameliora, dar și că nu vor cădea precipitații, ca până acum. Atunci vom avea probleme. Timpul va arăta. În o lună, o lună și jumătate, soarta culturilor va fi decisă. Dacă vor fi compromise, trebuie să semănăm din nou, dar așteptăm până în ultimul moment,” a declarat Mihail Vronschih, specialist în domeniul protecției plantelor, CCC „Selecția” din Bălți.
Temperaturile ridicate din această  iarnă vor afecta și producția de miere, remarcă apicultorii. Potrivit lor, albinele au ieșit prea devreme din hibernare și au consumat deja hrana din stupuri.
„Se plâng oamenii că mor albinile, că au avut 160 de familii și au rămas doar cu 30. Noi și anul trecut am pierdut peste 50% din familii, dar anul acesta cred că vom pierde și mai mult. Ea acum trebuie să stea în cuib, în stare de anabioză,” a spus Gheorghe Carpovici, președintele Asociații Apicultorilor din Bălți.
Meteorologii nu au veşti bune nici pentru următoarele săptămâni. Cerul va fi variabil, însă fără precipitaţii. Abia spre sfârşitul săptămânii curente, vremea se va răci ușor. Temperaturile vor coborî sub zero grade şi pe timpul zilei. Minimele nocturne vor coborî până la -5..-7 grade Celsius, însă, fără zăpadă.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata