NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fertilizanți gratuiți pentru sute de fermieri din raionul Rîșcani

Câte 50 de kilograme de fertilizanți, suficienți pentru un hectar de teren. Este donația Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) fermierilor din raionul Rîșcani. Aceasta reprezintă un sprijin de urgență pentru micii fermieri în contextul crizei socio-economice și energetice.

„Este ureea, care coține peste 47 la sută de azot, un element esențial pentru culturile agricole de câmp și nu doar. Această uree va reține cantitatea de azot din sol. La fel, va spori capacitatea porumbului și a altor culturi de a rezista la secetă”, declară Nicolae Tîltu.

În total, donația este destinată pentru 1225 de agricultori din raioanele Călărași, Cantemir și Rîșcani. La nord, de fetilizanți au beneficiat 435 de fermieri, inclusiv cei din satul Văratic. Îngrășămintele vor spori roada de porumb cu 25%.

„Deținem cu familia aproape trei hectare.  Avem porumb, grâu, iar acum vrem să semănăm și plante multianuale. Acest ajutor este binevenit, e foarte bun”, afirmă Dina Brînză.

„Am câteva hectare și îmi va fi de ajutor. Vor fi mai puține cheltuieli, dar nu plouă și nu știm cum se va termina anul. Sperăm la bine”, spune Veaceslav Bene.

La începutul lunii mai, în cadrul aceluiași program de sprijin, fermierii din cele trei raioane au primit câte 25 de kg de semințe de porumb, la fel, suficiente pentru acoperirea unui hectar de teren.

„Am primit grăunțe pe care le-am semănat deja, iar acum primim îngrășăminte. Sper să ne mai dea câte ceva, dacă vor putea, iar dacă nu, vom lucra cu ce avem”, zice femeia.

Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de dolari. În luna martie, alte aproape 2000 de familii din Căușeni, Basarabeasca și Cahul au primit câte 350 de kg de furaje, acoperind necesarul de hrană pentru animale până la începerea sezonului de pășunat.

„Le mulțumim donatorilor care contribuie la implementarea programului nostru de urgență, în primul rând Guvernului Austriei, care a contribuit financiar la procurarea acestor fertilizanți. De asemenea, mulțumim Guvernului Japoniei”, menționează Tudor Robu.

În total, la Călărași, Cantemir și Rîșcani vor fi distribuite 61 de tone de fertilizanți.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"