NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Festival în a treia zi de Paști. Locuitorii din nordul R. Moldova au sărbătorit în satul Iabloana, raionul Glodeni

Nu uită tradițiile și se bucură de Învierea lui Iisus Hristos. În a treia zi de Paști, locuitorii din nordul țării, împreună cu 24 de colective cultural artistice din raionul Glodeni, au participat la Festivalul Cântecului Sacru Pascal cu genericul Sub lumina învierii”, organizat în acest an în comuna Iabloana. Aici, de la mic la mare, oamenii au interpretat cântece religioase.


Elena Macari are 66 de ani. Împreună cu ansamblul „Doruleţ”, femeia și-a propus să  păstreze frumoasele tradiții și cântecele pascale prin care este slăvit Mântuitorul Iisus Hristos.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt prezentă la așa o sărbătoare atât de frumoasă, cu tot colectivul meu, cu tot satul împreună. Vrea să spun Hristos a Înviat la toată lumea pentru că într-adevăr învie natura și bucuria, se prăbușește dușmănia și răutatea”, a declarat Elena Macari, reprezentanta ansamblului „Doruleţ”, s. Ciuciulea.

La concursul raional au participat cei mai buni artiști din raionul Glodeni, iar de la festival nu au lipsit bucatele tradiționale de Paști.

„Transmitem dragostea pentru Sfintele sărbători din moși strămoși păstrate, pentru credința neamului, pentru sfânta noastră biserică, cruce și sperăm că ceea ce facem noi o să fie dus de cei mai tineri mai departe”, a adăugat Vera Covatari, conducătoare ansamblul folcloric „Lozioara” s. Cobani.

„Am venit cu cele ce-am avut în gospodăria noastră, toate bune și gustoase: tradiționalul miel pascal, pasca, cozonacul, ouăle încondeiate. Ne dorim să fie acum o sărbătoare pe cinste, să primim la suflet și să fie sănătate și pace în aceste vremuri atât de grele” , a spus Elena Bucliș, secretara c. Iabloana.

„E un eveniment foarte așteptat. Ne bucură inimile. Sigur că trebuie organizate, pentru a ne întâlni, pentru a păstra tradiția și a promova frumosul mai departe” , a menționat Georgeta Prisajniuc, directoarea Casei de Cultura, s. Limbenii Noi.

Pe scenă a urcat și corul „George Enescu” din Dorohoi, județul Botoșani, România. Oaspeții de peste Prut spun că nu sunt pentru prima dată în nordul R. Moldova.

„Am rămas foarte plăcuți impresionați de ceea ce se petrece în raionul Glodeni. Muzica religioasă, pricesnele sunt cântate de la cel mai mic la cel mai mare. Este ceva minunat, în primul rând pentru creștini, sufletul uman, dar și pentru educația tinerei generații. Suntem bucuroși că din nou am ajuns la dumneavoastră”, a spus Gheorghina Gușulei, dirijoare corul „George Enescu” din Dorohoi, România.

Festivalul Cântecului Sacru Pascal „Sub lumina învierii” a fost organizat grație autorităților locale și raionale.

„Încercăm să transmitem acea bucurie și să-L slăvim pe Domnul în sărbătorile pascale, să transmitem cele obiceiuri și tradiții care ne-au lăsat moșii și strămoșii și copiilor noștri. Noi ne dorim să continuăm ca la acest festival să participe cât mai multă lume”, a precizat Ion Cojocari, președintele r. Glodeni.

„Și preoții, și enoriașii, cu toții deopotrivă își includ sufletul în această treabă pe bună dreptate mângâietoare de suflet”, a conchis PS Marchel, episcop de Bălți și Fălești.

Festivalul Cântecului Sacru Pascal a ajuns la cea de-a VIII -a ediție. Participanții au primit diplome, premii bănești și coșulețe de Paști.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"