NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fiecare cu ziua lui. Ce vor marca pe 9 mai locuitorii din Bălți

Ziua de 9 mai este marcată istoric de două mari sărbători – Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Adevărul este că prea puțini cunosc despre dubla sărbătoare. De exemplu, unii bălțeni nu prea știu despre Ziua Europei, deși în municipiu și întreaga țară au fost implementate suficiente proiecte pe banii țărilor europene. Majoritatea locuitorilor aleg să marcheze Ziua Victoriei, pentru că spun ei, este o sărbătoare a strămoșilor care au căzut pe câmpul de luptă.

 „ – Ziua Victorie.

– Cunoașteți că este și Ziua Europei?

– Știu. Împreuna cu Uniunea Sovietică a participat la eliberarea de fasciști.”

„-Ziua Victoriei.

-Dar încă ce vom sărbători?

– Înafară de Ziua Victoriei, eu nu știu ce.”

„Ziua Europei, nu, nu am știut. Europa, mulți pleacă peste hotare, lucrează, știu doar asta. Știu că este o luptă în Parlament, se luptă unii într-o parte, alții în altă parte, unii spre Rusia, alții spre Europa.”

„Ziua Victoriei.”

„Desigur că știu, este Ziua Victoriei.”

„Cum ce voi sărbători? Ziua Victoriei. Pe 9 mai nu trebuie să uităm nimic, tatăl meu a ajuns până la Berlin, de aceea trebuie să-i cinstim pe toți cei care au luptat.”

„- Ziua eliberării.

– Ziua Victoriei?

– Ziua Victoriei, tăticul meu a luptat pe front, avea doar 16 ani și eu aș vrea să se sărbătorească.”

„ – Ziua Victoriei.

 – Mai este și altă sărbătoare în această zi?

 – Nu.”

„- 9 mai e Ziua Biruinței.

 – Dar știți că mai e și altă sărbătoare?

 – Europei sau ce?”

„Eu nu sărbătoresc, dar știu că este Ziua Victoriei.”

„Ziua Victoriei, pentru ca să ne amintim de veterani, fără de ei noi nu era să mai fim…Despre ziua Europei eu nu știu. Odată ce este Maia Sandu, înseamnă că și Europa ne va susține”, au spus oamenii. 

Și socialistul Alexandr Nesterovschi va sărbători Ziua Victoriei. El crede că este de datoria noastră să păstrăm memoria celor peste 27 de milioane de sovietici care au căzut pe front.

„Toți bălțenii, pe data de 9 mai, vor sărbători Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial. Toți sunt invitați la parada la ora 09.00, fără nicio politică, ne vom aminti de strămoții noștri. Ziua Europei noi nu o celebrăm, sărbătoarea nostră este Ziua Victoriei”, a declarat Alexandr Nesterovschi.

Tot pe data de 9 mai a fost semnată declarația Schuman, care a înlăturat pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui război între statele membre UE.

„Ziua Europei vom sărbători. Ne dorim să fim parte a UE, dar asta nu se va întâmpla degrabă.”

„ – Europa este un sprijin pentru Republica Moldova.

– De ce?

– Pentru că noi suntem o țară care nu merge înainte la capitolul dezvoltare și cerându-le ajutor, ei sunt foarte responsabili, pentru că suntem la hotar cu Uniunea Europeană. Din punct de vedere financiar, suntem ajutați.”

„Putin să o sărbătorească împreună cu Dodon.”

„Pentru noi nu este o sărbătoare foarte importantă, nu o marcăm, dar știu că se celebrează Ziua Victoriei și Ziua Europei”, au declarat bălțenii. 

Jurnalistul Mihail Mester susține că societatea noastră a ales un vector greșit, iar  în loc să se dezbine, ar trebui să se unească, mai ales de sărbători.

„Sunt gata să celebrez ambele sărbători. Aici nu există nicio contradicție. Noi nu trebuie să alegem, trebuie să le combinăm. În această situație este prostește să fii contra uneia dintre aceste două sărbători. Europa ne oferă etalonul unei vieții, care ne face existența mult mai plăcută pentru majoritatea oamenilor”, a menționat Mihail Mester.

Anul acesta se împlinesc 71 de ani de la semnarea declarației Schuman și 76 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"