NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Filme românești, premiate la Moscova, au fost proiectate la Bălți 

Locuitorii din Bălți au avut parte de două zile de film românesc. În acest weekend, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din municipiu au fost proiectate trei filme. Este vorba despre „BERLINER”, în regia lui Marian Crişan, „UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”, în regia lui Lucian Bratu și „#DOGPOOPGIRL”, în regia lui Andrei Huțuleac.


Filmele „BERLINER” și  „#DOGPOOPGIRL” au fost premiate la Moscova.

Evenimentul cinematografic a fost inițiat de către regizorii Dumitru Grosei și Marian Crișan, în anul 2015.

„Orașele mai mici sunt văduvite de film, în general. Nu există distribuție, decât la Chișinău, vreo trei cinematografe și atât. Apropo de Bălți, noi am vrea să facem aici un eveniment mai mare, adică cu un program mai bogat, cum ar fi la Chișinău, de pildă, să aducem și autori. Pentru că aici există, ați văzut, un public frumos și există condiții foarte bune”, spune regizorul și președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova, Dumitru Grosei.

Scriitorul Dumitru Crudu, unul dintre organizatorii festivalului, a rămas uimit de publicul bălțen.

„M-a impresionat foarte tare publicul din Bălți, spectatorii din orașul dumneavoastră, au venit în număr mare, au fost mulți, au fost interesați de filme. Au rămas după proiecție, au stat la discuție și au exprimat părerile. Aceste filme sunt și despre ei, și pentru ei și am descoperit spectatorii inteligenți. Au pătruns în esența filmului. L-au interpretat, chiar neașteptat”, afirmă Dumitru Crudu.

La discuțiile de după film a participat și criticul literar, Diana Vrabie.

„Felul în care este proiectat personajul, da, foarte liber, foarte dezinvolt, foarte non-conformist și care apare într-o contradicție flagrantă cu o societate conformistă. Contradicțiile și societatea criticată, ridiculizată aici, o societate foarte cenușie, foarte dogmatică și care frânge aripile până la urmă”, spune Dana Vrabie.

„A împărțit credința ei în sine cu el. Și în viața noastră sunt foarte multe persoane care, putem să zicem, n-au studii, ne par simpli, poate-s de la țară, dar ei au acel talent să vadă în tine ceea ce tu, poate, încă nu ești curajos să vezi, poate nu poți să faci acel pas hotărâtor. Și ei te ajută. Și vă mulțumesc pentru că ați adus acest film la Bălți”, spune activistul civic Maxim Burduja.

„Chiar avem nevoie de așa lucruri care să ne pună pe gânduri, să ne gâdile sufletul și creierul.”

„Și prietena îmi spunea o cifră, eu o cifră și găseam pe cineva, mai făceam farse, mai glumea.”

„Ni se prezintă foarte frumos. Eu am rămas foarte impresionată și de străzi, și de muzică, și de modul lor de a fi. Un film plin de multe învățăminte, zic eu”, spun spectatorii.

De la Bălți, Festivalul „Zilele filmului Românesc” va ajunge la Cahul și Soroca. Evenimentul este deja la a VII-a ediție.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata