
Zeci de bălțeni au depus flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor Culturi Naționale. Oamenii i-au adus un omagiu scriitorului cu ocazia împlinirii a 186 de ani de la naștere. Cunoscut mai ales pentru volumul „Amintiri din Copilărie”, Nică al lui Ștefan a Petrei a rămas pe veci în sufletele oamenilor grație nuvelelor și povestirilor sale.
Copilăria fiecărui român din ultimii 100 de ani a fost mângâiată şi inspirată de poveștile humuleșteanului.
,,Sărbătorim Povestitorul din Humulești, învățătorul care ne-a lăsat niște povești pe care le cunoaștem și le spunem nepoților și strănepoților: „Pupăza din Tei”, „Capra cu trei iezi”, „La cireșe”. De parcă am trăit aceeași perioadă cu Ion Creangă.”
,,Toate poveștile lui sunt o comoară a culturii noastre. Eu am copii, nepoți plecați peste hotare care știu despre poveștile lui Ion Creangă. Noi trebuie să le insuflăm la copiii și nepoții noștri tot binele, frumosul și tot ce mai scump pentru noi, românii.”
Printre cei prezenți la eveniment au fost oameni de cultură, angajați ai primăriei, dar și alți amatori ai creației scriitorului.
,,Este pilonul literaturii naționale cu care au crescut și cresc copiii. Este studiat la școli, în învățământul general și este o istorie. Este o bucată din noi, de aceea sigur că trebuie să-l comemorăm”, a declarat Stela Smirnov, șef Direcția Cultură, Primăria mun. Bălți.
,,Având o bază acumulată în spiritul național românesc a știut să transpună pe hârtie tot ce este mai valoros pentru conaționalii noștri, ceea ce cu demnitate preiau copiii de la frageda sa vârstă”, a spus Sergiu Burlacu, consilier municipal, Primăria mun. Bălți.
Chiar dacă a avut doar cuvinte de laudă pentru Ion Creangă, una dintre principalele lucrări ale scriitorului român, romanul „Amintiri din Copilărie”, rămâne încă necunoscut primarului de Bălții, Nicolai Grigorișin.
,,A fost un mare scriitor ce a scris povești, nuvele pentru copii. Faptul că opera acestuia se predă la școală este bine, plus că copiii îl studiază e un lucru minunat. Am citit din opera lui Creangă în copilărie: „Fata babei și fata moșneagului”. – „Amintiri din copilărie”, poate vă este cunoscută opera? -… – Mulțumesc frumos”, a adăugat Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.
Și studenții Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți l-au comemorat pe marele scriitor. Aceștia au cântat, dansat, dar și montat scenete din creațiile scriitorului.
,,Creangă este unul din marii scriitori ai literaturii române, unul din scriitorii întemeietori, de fapt, ai literaturii române. A fost cel care a convertit ceea ce am numi noi folclorul la o literatură adevărată”, a menționat Anatol Moraru, directorul Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți.
,,Evenimentul de astăzi este extrem de important, întrucât tinerii noștri, elevii colegiului sunt viitori învățători de clase primare, cei care trebuie să le cultive generațiilor tinere veritabile valori, valori pe care le-a respectat și ni le-a lăsat drept moștenire Ion Creangă”, a declarat Natalia Gașițoi, rector USARB.
Elevii și profesorii recunosc că Ion Creangă exprimă esența spiritului românesc al poporului nostru.
,,Ion Creangă este un Homer al nostru. Creangă este o personalitate complexă și ne bucură prin scrierile sale, prin felul în care s-a impus în cultura românească, prin felul în care prezintă datinile, obiceiurile și tradițiile noastre românești”, a spus Beatrice Noroc, profesoară, Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți.
,,Îmi aduc aminte cum la școală studiam cu mare drag operele sale, de exemplu: „Punguța cu doi bani”, „Fata babei și fata moșneagului” și „Amintiri din copilărie”. Cu ele am crescut”, a adăugat Mihaela Chiperco, eleva Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți.
La eveniment a fost prezent Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.
,,Este foarte important ca tinerii să nu se îndepărteze de cultura națională și să cunoască opera marelui creator român Ion Creangă, pentru că acolo găsim calea spre bine și adevăr, calea frumoasă a neamului românesc”, a conchis Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
Ion Creangă s-a născut la Humulești, județul Neamț, astăzi România. Datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române. Printre cele mai cunoscute opere ale lui Ion Creangă se numără: „Capra cu trei iezi”, „Punguța cu doi bani”, „Dănilă Prepeleac”, „Harap-Alb”, „Ursul păcălit de vulpe”.