NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Flori pentru Mihai Volontir. Artistul ar fi împlinit astăzi 89 de ani

Astăzi, Mihai Volontir, cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească, ar fi împlinit 89 de ani. Deși sunt aproape 8 ani de la trecerea sa în neființă, autoritățile locale încă nu au găsit nici timp, nici bani pentru a construi monumentul promis în memoria artistului sau măcar să numească o stradă din Bălți în cinstea lui „Budulai”.

Zeci de bălțeni, rude, colegi, dar și prieteni au venit să-l comemoreze pe Mihai Volontir, cel care ne-a dus faima prin lume, dar a rămas fidel țării sale, municipiului său și teatrului său, rămânând actorul unui singur teatru.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri. Rolul lui Budulai din serialul „Țiganul” i-a adus celebritate în lumea întreagă. Cei care l-au cunoscut susțin că Mihai Volontir a fost un actor desăvârșit și un om de o cumsecădenie rară.

„Un om care și-a petrecut aici toată viața, deși a avut posibilitate să plece în perioada sovietică, dar a ales să trăiască aici și își iubea teatrul său. Noi toți ne salutam cu el, locuia în casa vecină, iubea foarte mult copiii, tot timpul oferea bomboane copiilor, iubea animalele și desigur a fost un mare actor”, a menționat o femeie.

Pe parcursul carierei sale s-a ales cu zeci de premii valoroase pentru promovarea culturii. Printre acestea se numără: Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat și Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a R. Moldova.

„Astăzi am adus un omagiu renumitului actor Mihai Volontir. Pentru noi, pentru toată cultura moldovenească, el rămâne ca o personalitate remarcabilă. Ne bucură faptul că istoria și biografia lui este mult legată de municipiul Bălți pentru că este cunoscut peste tot în lume grație celor peste 120 de roluri pe care le-a jucat în filme. Va rămâne în inima noastră ca Budulai, o personalitate aparent simplă, dar cu foarte multe talente și valori”, a menționat consiliera.

Mihai Volontir s-a numărat și printre cei care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova pe 27 august, 1991.

„Mihai Volontir, pe lângă faptul că a activat atâția ani la Teatrul Național „Vasile Alescandri” și este din Bălți, desigur că este actorul poporului nostru. A avut multe roluri de teatru și în cinematografie, fiind cunoscut nu numai în țara noastră, dar și peste hotarele ei. Cu rolul lui Ivan Turbincă, dar mai ales Budulai, a lăsat o amprentă enormă în istoria noastră. Nu putem să-l uităm fiindcă este din Bălți și face parte din istoria noastră. Tot ce a lăsat în urma sa trebuie de știut, de cunoscut și de memorat”, a declarat Stela Smirnov.

Mihai Volontir a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. A murit la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, unde se afla de mai bine de două luni, după ce fusese transferat de la spitalul din Bălți. Mihai Volontir a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"