NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Focar de COVID-19 la un azil de bătrâni din raionul Glodeni

Peste 40 de persoane din satul Iabloana, raionul Glodeni sunt infectate cu noul Coronavirus, printre care 26 de beneficiari de la azilul de bătrâni din localitate, nouă angajați, dar și șase localnici. În pofida cifrelor alarmante, autoritățile nu se grăbesc să izoleze satul.


În ultimele luni, în azil au murit cinci persoane, printre care una infectată cu virusul ucigaș. Bunica acestui tânăr a murit în azil chiar ieri. Deși a fost informat că decesul nu a fost provocat de COVID-19, el spune că îi este frică pentru sănătatea familiei sale..

Trebuie să găsesc pe cineva să săpăm groapa. Trebuie îngropată cumva. Lucru nu avem, nici bani. Trebuie să ne împrumutăm pentru a o îngropa. Ne temem sau nu, nu avem încotro, se plânge tânărul.

Unii localnicii se tem să iasă mai departe de curte de frică să nu fie infectați cu COVID-19.

Eu nu ies nicăieri, stau cu copilul acasă. Avem grijă să nu ieșim. Sărmanii bătrâni, și așa sunt pedepsiți de soartă, iar acum și boala a dat peste ei. E strașnic, spune o băștinașă.

Potrivit șefului centrului de plasament, virusul ar fi fost adus în instituție după ce un beneficiar a urmat un curs de tratament la Spitalul Raional Glodeni. În prezent, unele persoane testate cu COVID au fost internate la spital, iar altele continuă să fie tratate la azil.
 

Pe data de 20 martie un beneficiar al centrului nostru a fost internat în Spitalul Raional din Glodeni. După 27 martie a fost externat din spital. Noi nu am știut care-i situația în spital. În consecință, a fost  importată boala la noi în centru, a povestit directorul casei de bătrâni „ TABITA”, Timofei Grama.

 În opinia directorului  centrului de plasament persoanele decetate au murit de bătrânețe.

Persoanele care au decedat recent, nu au decedat din cauza COVID-lui, ci din cauza vârstei. Ele aveau 84-89 de ani, a menționat Timofei Grama.

În timp ce echipa de filmare NordNews realiza acest subiect, două persoane în etate au fost ridicate de medicii de pe ambulanță.
De astăzi, potrivit unei decizii a Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale, intrarea în incinta centrului este restricționată.

 De astăzi, persoanele în vârstă după 65 de ani și copiii se interzice deplasarea. Persoanele care lucrează au dreptul să circule. Vor fi sporite măsurile de patrulare. Am venit cu un demers către Inspectoratul din Glodeni, a precizat primarul comunei Iabloana, Ghenadie Mîrza.

Pentru a nu permite răspândirea în masă a infecției, primăria a alocat peste 27 de mii de lei pentru testarea tuturor beneficiarilor azilului, dar și a angajaților.

Am cumpărat 50 de teste de la un laborator din Chișinău. Dumnealor, vinerea trecută au prelevat probele din 50, suspecți erau 28. A doua zi dimineața, șeful laboratorului m-a anunțat că vine cu specialiștii lui, tot cu utilaje, din 28 de suspecți, 26 sunt pozitivi, a spus primarul, Ghenadie Mîrza.

Până în prezent, în satul Iablona au fost diagnosticați cu COVID-19, 41 de persoane, iar 120 sunt în izolare. Raionul Glodeni se află pe locul doi pe țară după rata de infectare cu COVID-19 la 100 de mii de locuitori. Populația satului Iablona este de peste 2 mii de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"