NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Focuri de armă și luptă corp la corp. Elevii au pășit dincolo de porțile IP Bălți

Focuri de arme, luptă corp la corp și depistarea substanțelor interzise. Zeci de absolvenți ai instituțiilor preuniversitare din Bălți s-au familiarizat cu profesia de polițist, salvator, dar și ofițer din cadrul batalionului cu destinație specială SCORPION”. În cadrul evenimentului organizat la Inspectoratul de Poliție din localitate, oamenii legii le-au explicat potențialilor colegi despre munca pe care o îndeplinesc zi de zi în interesul comunității.


Vizita la Inspectoratul de Poliție Bălți a început cu excursia în cele două sectoare dotate recent cu tehnică și mobilier nou grație Uniunii Europene.

„Acest birou a fost renovat cu suportul Uniunii Europene. Aici zilnic își îndeplinesc atribuțiile de serviciu ceea ce ține de prevenirea cât și descoperirea nemijlocită a infracțiunilor”, a menționat Vladimir Bînzari, șef sector nr.1, IP Bălți.

Tinerii au avut posibilitatea să facă cunoştinţă cu expoziţia de arme, tehnica din dotarea subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și cu Tyson, cel mai bun prieten patruped al angajaților Inspectoratului de Poliție Bălți.

„Când mergi la percheziții, câinele facilitează munca polițiștilor. El este antrenat să găsească substanțe narcotice. Unde nu s-ar afla acestea, sus, jos, sub podea, el simte mirosul lor”, a declarat Alexandru Crivenco, chinolog IP Bălți.

„Le-am prezentat în primul rând autospeciala echipajului SMURD. Le-am arătat pe manechin manevrele de resuscitare, în cazul în care persoana are stop-cardiac”, a adăugat Dragomir Banciu, Ofiţer superior, SecţiS „SMURD” a Direcţiei generală intervenţii a IGSU.

„Mi-a plăcut foarte tare ziua de astăzi, prezentarea armelor, prezentarea cum lucrează batalionul „SCORPION”. Locurile de muncă aici sunt amenajate foarte bine, cabinetele sunt cu o reparație foarte bună. În urma celor văzute m-am gândit că poate îmi voi continua cariera în această sferă”, a declarat un elev.

Echipamentul tehnico-criminalistic a trezit un interes deosebit în rândul fetelor. Unele din ele au trecut chiar și procedura de dactiloscopie.

„Avem urme digitale, palmare și pentru comparare. Ele se ambalează împreună cu folie adezivă ridicată de la fața locului, se ambalează în plicuri speciale și se transmit ulterior pentru examinare la Centrul Criminalistic Nord”.

„Foarte tare mi-a plăcut să activez ca exemplu în criminalistică. Mi-a explicat foarte bine domnul specialist și chiar aș vrea să ajut, să prind infractorii, ca în viitor, în Republica Moldova să fie mai puține probleme și infractori”, a adăugat eleva.

Organizatorii evenimentului spun că prin activitatea de astăzi au încercat să-i motiveze pe tineri să-și facă studiile la Academia Ștefan cel Mare a Ministerului Afacerilor Interne.

„Astăzi s-a desfășurat ziua porților deschise în scopul familiarizării absolvenților de liceu cu condițiile de participare la concursul de admitere. Elevii au făcut cunoștință și cu condițiile de activitatea a polițiștilor. Le-am făcut și o mică excursie în sediul Sectorului de Poliție nr. 1 din centru, care a fost renovat din bani europeni”, a conchis Diana Motruc, șefa Secției Resurse Umane IP Bălți.

„Cu mare plăcere aș face o carieră în acest domeniu. Foarte tare mi-au plăcut „scorpionii”, cum ei au împușcat și cum s-au prezentat. Foarte tare mi-a plăcut oficiul unde activează poliția orașului Bălți. Este un oficiu foarte fine, renovat și aș vrea și eu ca în viitor să activez în așa condiții europene”, a spus un elev.

Toți cei care vor să devină ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații sau experți criminaliști se pot adresa la secția resurse umane a Inspectoratului de Poliție Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"