NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Forfotă mare în împărăția zmeurei din Pocrovca, raionul  Dondușeni

Forfotă mare în satul Pocrovca, raionul Dondușeni, cunoscut și ca împărăția zmeurei. Fermierii au început recoltarea pomușoarelor, care se întind pe o suprafață de peste 150 de hectare. Aici, practic, fiecare locuitor cultivă zmeură. Produsul dulce și aromat este exportat în Rusia, Polonia și Belarus.


Familia Șerbacov, a plantat 30 de hectare de zmeură și a amenajat un punct de colectare a fructelor. Timp de o lună, atât cât durează sezonul de recoltare, producătorii preconizează să exporte aproape 500 de tone de zmeură.  .

–În ultimii 5-7 ani vindem produsul în Rusia, Moscova, Sankt-Peterburg și alte orașe din apropiere. O parte din recoltă ajunge pe piața internă, la Chișinău, aproximativ 15 la sută. O parte din roadă o păstrăm în frigider. Sunt în Moldova fabrici care exportă zmeura mai târziu în Rusia și Europa. În Polonia exportăm 150 de tone la sezon, în Belarus-100 de tone. – Restul, în Rusia? –Da, a spus Stepan Șerbacov, agricultor.

Agricultorii din ţară spun că în acest an roada este mai bogată faţă de anul trecut. Potrivit lor, recolta se datorează condiţiilor meteo favorabile.

S-a copt cu zece zile mai târziu. Calitatea este mai bună decât în anii precedenți, este mai mășcată. Au fost multe ploi și a crescut bine, a adăugat producătorul.

Agricultorul este ajutat de o sută de zilieri. Fiecare dintre ei culege până la 45 de kilograme de zmeură, din zori a până seara târziu.

Muncim de la ora patru dimineața până seara târziu. Avem timp doar pentru a mânca șia ne odihni câte puțin. Dacă punem găleata pe pământ procesul durează, dar așa este totul la îndemână. Am cules zmeura și o așez în vas pentru a nu se fărâma, culesul e mai spornic.

Dacă vorbești mult, culegi puțin. Când lucrezi nu ești atent nici la mâini, doar la recoltă. Trebuie să muncim repede pentru a nu ne prinde ploaia. Așteptăm roada un an întreg, au spus zilierii.

În satul Pocrovca sunt peste 150 de hectare de zmeură.

Avem zece sote de zmeură. În primele zile puțin culegem. Mai târziu vom culege mai mult.

Avem 20 de sote. Recolta o depozităm în frigider. Este convenabil și comod pentru că nu trebuie să o ducem noi, vin și o iau pe loc, au spus producătorii.

Până la exportare, zmeura este depozitată pentru câteva ore în frigider.

Oamenii aduc zmeura cu temperatura de aproape 30 de grade, pentru că este cald afară. O răcorim până la 5-10 grade. Prima recoltă de zmeură o răcorim până la 10 grade pentru că este de calitate mai bună. În rest, răcorim roada până la 5 grade sau chiar mai puțin, a declarat Maxim Rîlischii, magaziner.

Un kilogram de zmeură direct de la producător costă 40 de lei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"