NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Frigul îi bagă pe copii în spital. Cazurile de gripă și răceală au crescut alarmant în Bălți

Creştere alarmantă a cazurilor de gripă și răceală, mai ales în rândul copiilor. Zilnic, la spitalul pentru copii din Bălți, după consultații și ajutor se adresează zeci de mame. Medicii dau vina pe anularea măsurilor de protecție anti covid.  

Filadeia are nouă luni și a fost adusă astăzi la spital după ce tratamentul de acasă nu a adus rezultate.

„A început să curgă nasul, a început să facă mofturi, să tușească. Peste 1-2 zile i-a stat mai rău. Tusea a devenit mai puternică și umedă”, a spus mama fetiței.

Iar Valeria în vârstă de doar patru luni a fost diagnosticată cu bronșită acută. A fost internată în spital săptămâna trecută și s-a aflat în reanimare.

„La început tușea, dar fără febră. La început nu am înțeles, dar sâmbătă spre duminică s-a simțit mai rău și a început să se înăbușe. Am chemat ambulanța și am venit aici”, a povestit mama Valeriei.

De cele mai multe ori, bebelușii se molipsesc de la frații care frecventează școala sau grădinița. Medicii îndeamnă părinții să solicite ajutor specialiștilor la timp.

„Am avut peste 60 de adresări la urgența pediatrică în ultimele 24 de ore. Aproape jumătate din ei au nevoie de spitalizare, au complicații, pneumonie. Din numărul total de adresări, 80 % sunt copii cu viroze respiratorii”, a declarat Ala Condrea, vicedirector la Spitalul Clinic Bălți.

Deși municipiul dispune de suficiente doze de vaccin împotriva gripei, bălțenii nu se grăbesc să se imunizeze.

„Acum am ieșit de la spital. Suntem foarte bolnavi. De o lună stau cu doi copii acasă. Se întâmplă pe rând. Când unul se tratează, altul se îmbolnăvește. Administrăm vaccinurile conform vârstei. În celelalte nu avem încredere.”

„E bolnavă, are pneumonie. Are temperatură, tușește. – În acest an ați făcut vaccina contra gripei?– Nu, sunt împotriva lor. – De ce? –Au impact rău asupra organismului”, au menționat mamele.

În prezent, la spitalul din Bălți se tratează 100 de copii. 70% sunt cu viroze respiratorii.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"