NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Fug în Europa prin R. Moldova de urgia războiului din Ucraina

Pe unii dintre ucrainenii care au fugit de urgia războiului i-am întâlnit astăzi în drum spre punctul de trecere al frontierei Costești-Stânca. Sunt speriați, disperați și sleiți de puteri. Cel care le-a tulburat liniștea, spun ei, este președintele Rusiei, care mișelește i-a atacat la miez de noapte.
 „Eu lui Putin îi doresc să simtă personal tot prin ce trecem, să i se întoarcă ca boomerangul”, a declarat Svetlana Lușnicova, refugiată din Ucraina.

Iulia Marineț și-a luat fiica, feciorul, dar și cei 11 căței care îi avea la întreținere și au fugit de război. Se îndreaptă spre Germania, deși nimeni nu o așteaptă acolo.

 „Vreau în Germania să găsesc o organizație de voluntariat, chiar dacă nu sunt în Ucraina vreau să-mi ajut țara”, spune Iulia Marineț.

Daniel este încă elev. Băiatul spune că imediat ce va ajunge în Germania vrea să-și continue studiile și chiar să-și găsească un loc de muncă.

 „Am de gând să-mi caut un job și să-mi continui studiile online. Sunt în clasa a 11 și ar fi trebuit la sfârșit de an să am examene, poate va fi online, dar sigur trebuie să-mi termin studiile ca să-mi iau diploma”, menționează băiatul.

Oamenii condamnă acțiunile lui Vladimir Putin care manipulează cu cetățenii țării sale.

,,Putin e un nazist, e la fel ca Hitler. Sper ca el să se oprească și să se gândească ce face, măcar pentru Rusia care este deja restrânsă”, spune Daniel.

 „Noi considerăm că nu există națiuni rele, rușii sunt ostaticii statului său, sunt foartre multe informații false în care ei cred ”, menționează Svetlana Lușnicova.

Femeile fug, dar bărbații rămân să lupte pentru Ucraina.

 „Este foarte strașnic când noaptea nu poți dormi din cauza sirenelor care răsună, când de urgență te ascunzi cu copiii care nu înțeleg care e situația. Nimeni nu s-a gândit că astăzi vom ajunge așa timpuri. Noi am văzut cu ochii noștri cum a explodat aeroportul din Dnepropetrovsk, a fost foarte înfricoșător. Niciodată nu credeam că voi vedea asta, era un nor negru de fum până la cer. Bărbații noștri ne-au adus în siguranță la frontieră și s-au întors să apere Ucraina, dar noi ne salvăm copiii”, declară Olga Litvin, refugiata din Ucraina.

 „Putin este ca Hitler, vrea putere dar noi suntem oameni simpli în țara noastră și ne-am resemnat cu faptul că ne-a fost luată Crimeea și Donbas. Credeam că se vor întoarce la noi, dar să ataci și alte orașe e prea de tot. Scopul este de a acapara Kievul, de a-l da jos pe Zelenski și de a prelua puterea în capitală. Eu am un copil de 5 ani el plânge și îmi spune că nu vrea să moară, dar oamenii fug din Kiev și sunt împușcate mașinile”, spune Vitalina Covaliova, refugiata din Ucraina.

În ajutorul refugiaților au venit zeci de oameni din nordul țării care nu au rămas indiferenți la necazul ucrainenilor.

 „Voluntari sunt mulți ceea ce ne bucură foarte mult, problema este pe noapte când ne este mai frig și greu, dar facem față și se găsesc doritori care vor să ne ajute. Sunt foarte mulți refugiați, astăzi sunt mai puțini, este mai liber, dar zilele astea rândul era foarte mare, era încontinuu. Sunt și familii cazate, nu doar în Costești, dar și în satele vecine, la Duruitoarea și Păscăuți”, a spus voluntara Eugenia Chiperi.

Până acum, în contul bancar deschis de Ministerul Finanțelor s-au adunat peste 3 milioane de lei, ajutor pentru poporul ucrainean.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"