NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Gata cu blocurile pestrițe din Bălți! Primăria vrea să scape orașul de haosul cromatic și va iniția consultații publice

Gata cu blocurile pestrițe din oraș. Primăria municipiului Bălți vine cu o inițiativă pentru a pune punct haosului cromatic la nivel urban. În perioada 3-28 octombrie în oraș vor avea loc consultații publice pentru a aproba un regulament de realizare a lucrărilor de termoizolare a fațadelor.


„Este pentru a evita asemenea cazuri, când oamenii fac izolarea termică a fațadelor, a blocurilor și încalcă legea. Un regulament va permite oamenilor să obțină mai simplu actele necesare în acest sens. În al doilea rând, va oferi o imagine estetică orașului nostru”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal.

„Dacă primăria are posibilitate, dacă dispune de granturi în acest scop, pentru ca în cel mai scump timp să fie efectuate lucrări de izolare termică a fațadelor. Pentru ca orașu să arate mai modern și mai bine. În perspectivă, acest lucru ar atrage noi investitori și ar oferi orașului o altă imagine”, a adăugat Serghei Gramma, consilier municipal.

Unii bălțeni salută inițiativa autorităților locale fiind deranjați de aspectul blocurilor din oraș. Oamenii regretă că din cauza izolării termice, au fost distruse câteva mozaicuri din cele peste 20 existente pe clădirile din Bălți. Acum aproape trei decenii, doar două mozaicuri au ajuns în lista monumentelor de importanță națională.

„Mozaicul trebuie păstrat și optează anume pentru mozaic.”

„Probabil ar fi fost mai bine dacă era un proces controlat. Ar fi fost frumos. Cred că ar fi bine ca fiecare cartier să aibă culoarea sa.”

„O parte din ele, din păcate sunt distruse din cauza dorinței oamenilor de a face izolare termică. Ar trebui ca primăria să fie fără compromisuri, în special departamentul de arhitectură și cel al culturii, care sunt vizați”, a declarat Boris Grițunic, ex arhitect-șef al mun. Bălți.

Localnicii se tem că noul regulament ar putea lovi dur în buzunarele lor.

„Dacă primăria își asumă aceste cheltuieli, atunci da. Dar dacă va fi din contul nostru, mai ales din salariile noastre – este imposibil. Regulamentul poate fi aprobat, dar trebuie luate în calcul posibilitățile financiare ale oamenilor.”

„Noi nu discutăm acum culoarea, dar din ce bani va fi efectuată reparația. Dar cei care au reparat deja, ce să facă? Să se conformeze celor de acum care deja au luat decizia?”, au adăugat oamenii.

Primăria intenționează să organizeze consultații publice pentru ca bălțenii să propună mai multe soluții optime.

„Contactați Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a avea reprezentantul lor în grupul de lucru. Pentru ca noi să putem să găsim un compromis cu oamenii, să punctăm regulile, că fațadele trebuie să fie de o culoare, că grosimea izolării termice trebuie să fie de aceiași lățime. Cum se întâmplă astăzi? Vopsim în albastru, roșu, galben, roz, fapt ce nu este corect. Dar pentru asta există consultații publice. Cred că vom lua o decizie care va fi în folosul orășenilor”, a spus Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.

Potrivit legii, persoanele fizice care efectuează lucrări de termoizolare fără autorizație riscă amendă de până la 9000 de lei, iar cele juridice – până la 17500 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"