NordNews
Avem ce spune

Video | GENII AI CALCULUI MENTAL: AU REZOLVAT 210 EXERCIȚII ÎN 30 DE MINUTE

Calculează în minte mai repede decât un calculator. Două bălțence au participat la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală 2019, care s-a desfășurat în Turcia, Antalya și au adus locuri de frunte. Astfel, Victoria Gustaia în  vârstă de doar 6 ani  a obținut locul I, nivelul III, iar Emily Rotari de 7 ani a obținut locul trei, nivelul I. Părinții sunt foarte mândri de meritele copiilor. 

Victoria Gustaia, deținătoarea locului I: „A trebuit să rezolv 210 exerciții în 30 de minute, dar am reușit mai repede. Toate operațiile le-am efectuat în minte, fără abacus. Îmi place mult să mă ocup de Aritmetica Mentală, exersez în fiecare zi, rezolv câteva foi.”
Mama Victoriei, Tatiana, a ales acest curs opțional pentru fiica ei,  când aceasta avea doar 4 ani. Prima ei victorie în domeniul aritmeticii mentale a obținut-o în iarna 2018, la Olimpiada organizată la Bălți, unde, la fel, s-a învrednicit de locul I.
Tatiana Gustaia: „Putem spune că fiica mea este prima fată din R. Moldova, care a adus o medalie de aurla aritmetica mentală de peste hotarele țării. Căci cu doi ani în urmă, locuri de I, II, aduceau doar băieți, la fel, din Turcia, Egipt, dacă nu greșesc.”
 Emily Rotari practică aritmetica mentală de jumătate de an și deja are succese mari. Planifică să muncească tot mai mult și să ocupe locuri doar pe primele două trepte ale podiumului la competiții.
Emily Rotari, deținătoarea locului III: „Am avut ocazia să particip la aceste competiții în Turcia și am luat locul III. Sunt foarte mândră de rezultatele mele.”
Vasile Rotari, tatăl Emiliei: „Este un curs destul de  important la vârsta fragedă pe care o are copilul. Este un curs, care dezvoltă capacitatea de a vedea lucrurile altfel.”
La turneu au participat 4 copii din Republica Moldova, din orașele Bălți și Chișinău. Olimpiada s-a desfășurat în mai multe categorii-nivele. Iar fiecare nivel a avut un grad de dificultate diferit.
Ecaterina Vrabie, profesoară de Calcul Mental: „Toți cei  patru concurenți s-au întors acasă cu triumf. Olimpiada a vut loc în 30 de minute, la toate nivelele, 210 exerciții, fiecare în dependență de complexitatea lui. Cu cât mai avansat este nivelul, cu atât testul este mai complicat. Începe cu unități, ceea ce înseamnă unități, cifre de la 1 până la 9 și zeci, sute, mii, milioane.”
La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală 2019 au participat 60 de copii. Directoarea Școlii de Aritmetică din Bălți, Alina Șchiopu- Miloslavscaia, și-a adus aportul, asumându-și jumătate din costurile necesare, numai ca cei 4 copiii talentați să poată participa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"