NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Gestionarea banilor publici în teritoriu, în vizorul parlamentarilor

Comisia parlamentară de Control al Finanțelor Publice a avut o întrevedere de lucru cu autoritățile publice locale din raionul Briceni. Oficialii de la Chișinău și-au propus identificarea problemelor și evaluarea nivelului de pregătire al autorităților locale privind gestionarea patrimoniului public. Astfel, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, examinarea raportului de audit, dar și a misiunii de monitorizare a avut loc în cadrul entității publice locale, nu la ședințele plenare ale Parlamentului.


Parlamentarii consideră că aceste întrevederi sunt necesare. Astfel, ei pot cunoaște mai bine problemele întâlnite de autoritățile locale în identificarea, delimitarea, înregistrarea și gestionarea patrimoniului public.

Este o practică nouă, pe care comisia noastră a început să o realizeze, să venim în raioane, să punem întrebări președinților de raion, să vedem dacă banii au fost cheltuiți corect. Noi facem aceste lucruri pentru că e vorba de banul public, banul cetățeanului și dorim să ne asigurăm că el este cheltuit corect. Aceasta este o activitate nouă care nu s-a mai făcut până acum în R. Moldova, vom vedea cum funcționează lucrurile (în acest sens – notă red.). Cu siguranță vom continua să facem ( aceste vizite – notă red.) și vom veni mai des pe la Nord, a declarat Radu Marian.

Această vizită la Briceni este prima dintr-un plan mai ambițios, vom merge la Centru, Sud, peste tot, astfel încât să învățăm autoritățile locale că sunt apărate, doar că trebuie să fie foarte punctuale și precise în raport cu propriile responsabilități. În același timp să învățăm guvernul central să respecte limitile, extinderea autonomiei locale în conformitate cu principiul de subsidiaritate, fundamental pentru Uniunea Europeană, a menționat Igor Munteanu.

Deputata din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru consideră că agenda de lucru a autorităților centrale trebuie să țină cont de necesitățile cetățenilor și de problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale.

Este prima experiență a Comisiei control finanțe publice de a ieși în teritoriu, dar consider că este foarte binevenită pentru că oamenii, primarii, președinții de raioane sunt cei care trebuie să ne facă nouă, deputaților, agenda (de lucru – notă red.). Cunoaștem că în fiecare an Curtea de Conturi verificând gestionarea bugetelor vine cu recomandări către autorități. Cea mai mare problemă este lipsa persoanelor profesioniste încadrate în aparatul Primăriei, a precizat Arina Spătaru

Și Curtea de Conturi își pune mari speranțe în noua modalitate a Comisiei de control de examinarea a raporturilor efectuate.

Comisia în premieră a introdus această modalitate de examinare a raportului. Anterior, toate rapoartele erau examinate în cadrul Comisiei în incinta Parlamentului. Vrem să le mulțumim membrilor Comisiei Parlamentare pentru că au găsit o modalitatea eficientă pentru a reda toate rapoartele efectuate de Curtea de Conturi. Sperăm că vom avea o conlucrare rapidă atât cu Comisia de Control, dar și cu autoritățile publice locale, a spus Eduard Moroșan.

Comisia de Control al Finanțelor Publice a fost înființată în 2018, dar a început să livreze efectiv abia în ianuarie 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata