NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Glodeni, al doilea focar din nordul țării. 19 angajați medicali, infectați cu COVID-19

Frica a pus stăpânire pe raionului Glodeni. Străzile centrului raional sunt pustii, oamenii sunt panicați, iar numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus crește pe zi ce trece. Aici, numărul de îmbolnăviri a ajuns deja la 35 de cazuri, dintre care 19 angajați medicali ai Spitalului Raional Glodeni, care din 4 aprilie a început să trateze bolnavii de coronavirus.
 

 
Medicul șef al spitalului din Glodeni spune că nu știe cum COVID-19 a ajuns la ei. Deși, acesta susține că personalul medical este echipat cu toate cele necesare, numărul celor infectați continuă să crească. Doar astăzi, au fost înregistrate 11 cazuri noi de infectare, printre care patru lucrători medicali: doctori, infirmiere și surori medicale.
 

Avem doi pacienți în stare gravă și un nou caz confirmat de infectare cu COVID-19. La moment, ducem tratative ca acesta să fie transferat la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Chișinău.  Trebuie de investigat și cercetat motivul contaminării în masă a lucrătorilor medicali. Cel mai probabil că pacienții spitalizați cu diverse patologii, posibili purtători de infecație, aflânduse în perioada de incubare au și infectat cadrul medical, a declarat Vasile Lazăr, șeful spitalului.

 
Primarul orașului Glodeni, Stela Onuțu, a declarat că este gata să interzică accesul în localitate. Edilul are nevoie de armată pentru a bloca cele patru intrări în urbe.
 

Pentru evitarea cazurilor masive de îmbolnăvire, ar fi o soluție de a închide accesul în localitate. Avem nevoie de ajutorul armatei, a carabinierilor. Avem patru puncte de intrare în oraș, și avem nevoie de forță, spune primarul.

 
Autoritățile au adăugat că întreprind tot ce le stă în putere. În oraș a fost blocată strada centrală, iar circulația a fost redusă la minim.
 

Accesul la terenurile de joacă și locurilor aglomerate a fost blocat. În plus, am decis să restricționăm deplasarea cetățenilor pe strada Suveranității, strada centrală a orașului, unde am instalat piloni care interzic și circulația mașinilor, a menționat Oleg Brațișevschi, viceprimarul orașului.

 
Locuitorii din Glodeni s-au conformat regimul de carantină, chiar și cei care au revenit de peste hotare. De exemplu, acest bărbat  s-a întors de la muncă din Irlanda, acum două săptămâni.
 

Am revenit din Irlanda acum două săptămâni. Am respectat legea și m-am autoizolat începând cu data de 22 martie până pe data de 6 aprilie. Astăzi am ieșit după produse.

 

Foarte puțini oameni ies pe afară, orașul a devenit pustiu.  Noră mea e asistentă medicală și lucrează în prima linie contra epidemiei de COVID-19. Nu mi-am văzut nepoțelul de o lună. Îmi fac griji. Lucrează zile întregi la spital, vine frântă de oboseală, se odihnește puțin și iarăși pleacă la muncă.

 

De la declanșarea pandemiei, tot mai puține persoane ies din casă. Aceștia poartă măști de protecție și sper eu, au înțeles gravitatea situaţiei provocate de coronavirus. Sperăm că mergem spre bine.

 
O mie de măști au fost cumpărate pentru angajații Spitalului Raional Glodeni, dar și pentru familii social vulnerabile. Orașul Glodeni numără aproape zece mii de locuitori.
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"