NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Gospodării distruse în satul Ghindești din raionul Florești. Preotul își vinde casa

Gospodării distruse aproape în totalitate în satul Ghindești din raionul Florești. Ploile din acest weekend au spălat munca oamenilor de zeci de ani. În ogrăzi, mâlul măsoră mai mult de un metru în înălțime. Accesul în ogrăzi este blocat, beciurile au fost înecate, iar grădinile distruse. În fața intemperiilor nu au rezistat nici orătăniile, și nici animalele de companie, care au pierit în puhoaiele de apă.

Preotul din sat locuiește aici de aproape două decenii. Încă în 2017 a bătut alarma, dar nu a fost auzit de autorități. Acum, când ograda este numai noroi, a decis să-și vândă gospodăria.

„Duminica a plouat foarte tare, noi îi rugăm să vină și să ne curățe, dar nu vin, dacă mai vine o ploaie peste noi, apa o să ne ajungă până la gât. Totul este înămolit, pământul este ridicat și apa nu mai are unde să se ducă. Am solicitat de urgență, dar ni s-a spus că nu este tehnică, dar iarna, când drumurile sunt înzăpezite, este tehnică destulă, dar acum lucrează un singur tractor”, a spus preotul din sat, Stanislav Iurcenco.

Și ograda Zinaidei Bolboceanu este de nerecunoscut. Femeia spune că a muncit în grădină toată primăvara, iar acum a rămas doar cu tone de noroi.

„Totul este înămolit, nu pot nici intra, nici ieși din ogradă. Băiatul meu nu a fost ieri la școală. Astăzi a sărit gardul ca să nu aibă absențe. Toată grădina este înămolită, cu greu am sădit totul. Am apă prin toată ograda, și la păsări, și în cămară, și în garaj, încă un pic și apa avea să intre în casă”, a declarat Zinaida Bulboceanu.

Irina Zagorodnaia este nevoită să meargă desculț prin ogradă, nici măcar ciubotele nu o mai salvează. Femeia are grad de invaliditate, așa că nu-și imaginează cum ar putea să-și curățe ograda de una singură.

„Apa a ajuns până în verandă, toate anexele sunt înnoroite, beciul e plin de noroi, toată ograda este plină de noroi. Nici măcar încălțată în ciubote de caucic nu pot merge prin ogradă. Primarul nu întreprinde nicio măsură, de câte ori ne adresăm la dumnealui, ia apă în gură. Vă rog să ne scuzați, dar este inacceptabil, noi suntem oameni. Tatăl meu are 80 de ani, cine va curăți toată ograda de noroi? În bucătăria de vară, toată mobila plutea prin noroi”, a spus Irina Zagorodnaia. 

Oamenii dau vina pe sistemul de scurgere ineficient, construit odată cu reparația traseului național Soroca-Chișinău, gospodăriile lor fiind amplasate în imediata apropiere de drum.

Primarul satului strânge din umeri și spune că nu este de competența sa de a efectua careva lucrări pe acest drum.

„Trebuie să curațim ogrăzile, dar nămolul este smântânos, nu-l poți lua nici cu tractorul. Pe data de 20 a plouat foarte tare, de două ori lucrătorii au curațat drumul. Oamenii lucrează, nu stau degeaba și azi am insistat să vină și să curățe. Apa nu a fost atât de mare, aici este noroi, dar este și temelia, casele sunt înalte. Eu nu pot să reconstruiesc ceva pe un drum de stat. Nu-mi permite nimeni, acesta este un drum național”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul satului Ghindești.

Disperați, ieri, gospodarii au vrut să blocheze drumul național pentru a atrage atenția autorităților, dar s-au ales doar cu preântâmpinări de la poliția locală.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata