
Forfotă mare în gospodăriile din nordul Republicii Moldova unde au loc ultimele pregătiri pentru Crăciunul pe stil vechi. Pe lângă masa plină de bucate gustoase, gospodinele mai coc colăcei şi Crăciunei, pe care îi oferă colindătorilor în semn de mulţumire.
Dis-de-dimineață gospodarii pregătesc lemne pentru a face focul în cuptor, iar femeile sunt cele care frământă aluatul și îl lasă să crească la cald. Între timp, ung tavele cu ulei.
„Înainte de a lucra cu aluatul fiecare gospodină trebuie să știe să-și acopere părul. Punem șorțul, spălăm mâinile și lucrăm cu aluat”, a menționat gospodina casei.
Viorica Moroșanu știe foarte multe secrete din bucătărie, inclusiv cel al aluatului.
„Secretul aluatului l-am auzit și de la mama soacră care mi-a inspirat ideea cu coptul. Trebuie mai întâi să fie cald în casă, cald în suflet, să n-ai nici o supărare, să nu fii enervată, să nu fii supărată”, a mai adăugat gospodina.
În familia Moroșanu tradiția de a coace pâine este respectă cu sfințenie, iar procesul este unul magic în ajun de Crăciun.
„Este o vorbă din popor, dacă este pâinică, la pâinică mereu se găsește ceva, de prin beci, o bucată de slănină, o bucată de brânză, vara-i castravete, roșie”, a spus Viorica Moroșanu.
„De când mă țin minte ajunul de Crăciun nu se petrece la noi fără pâine coaptă, noi mereu o coacem, mereu o pregătim, pentru copii, pentru pomeni, vin colindători, nu s-a pierdut tradițiile la noi”, a mai adăugat.
Împletiturile sunt diferite, iar fiecare gospodină o alege pe cea la care se pricepe mai bine.
„Sunt gospodine care împletesc colăcelul dintr-o dată în patru, dar inspirația mea este să fac patru vițe apartae și împletesc două, apoi încă două ți se primesc în patru.În ziua de azi am micșorat și cuptorul și familia a mai plecat, care peste hotare, care-s pe loc, dar înainte făceam și pentru mahalagii”, a afirmat Viorica Moroșanu.
Copturile se ung cu gălbenuș de ou și lapte pentru a fi mai crocante și mai rumene.
„Ultima procedură cu gălbenuș de ou și cu un pic de lapte ungem ca pâinea să iasă mai rumenă, culoare să-i dea”, a spus femeia.
Imediat ce creşte aluatul din tăvi, crăciuneii și colacii sunt băgaţi la cuptor. Nu însă înainte de a fi binecuvântaţi cu semnul crucii.
„Tragem focul de pe vatră, vatra-i bună”, a declarat Viorica Moroșanu.
Mirosul de pâine coaptă în cuptor inundă toată mahalaua.
„Iată în sfârșit sm scos din cuptor, acesta-i tot farmecul sărbătorilor, au mai rămasd încă răciturile să le pregătim, pârjoalele, fripturica, să așteptăm copiii, să așteptăm nepoții”, a mai spus gospodina.
Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit sâmbătă, 7 ianuarie, iar sfântul Vasile pe 13 ianuarie.
Corect spus „Secretul aluatului l-am auzit și de la mama soacră care mi-a inspirat ideea cu coptul. Trebuie mai întâi să fie cald în casă, cald în suflet, să n-ai nici o supărare, să nu fii enervată, să nu fii supărată”. Asta am auzit-o și de la mama mea. ,,Când coci pâine INIMA să-ți fie BUNĂ,,