NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Grădinițele din raionul Fălești rămân închise. Motivul invocat de autorități

În timp ce majoritatea gradinițelor din țară s-au redeschis de la întâi septembrie, în raionul Fălești acestea continuă să rămână închise. Din cele 45 de grădinițe, doar cinci și-au deschis ușile pentru micuți. Se întâmplă din cauza că unele instituții preșcolare nu dispun de lucrători medicali, iar în altele lucrările de reparație abia au început. Părinții se plâng că nu au cu cine să-și lase odraslele în timpul orelor de muncă.

Natalia Galiț din satul Fabrica de Zahăr, raionul Fălești, este mama unei fetițe de patru ani. De mai bine de jumătate de an, femeia este nevoită să-și lase copilul de unul singur pentru că grădinița din localitate este închisă.

E foarte greu fără grădiniță. Oficial nu putem activa deoarece uzina s-a închis. Și muncim așa cum putem, iar copiii sunt de sine stătător. Grădinița obligator trebuie deschisă. Ei au un grafic acolo, la timp mânâncă, la timp dorm, la grădiniță este mult mai bine”, a spus mama.

Varvara, fetița Nataliei spune că așteaptă cu nerăbdare să pășească pragul grădiniței.

Vreai la grădiniță? – Da. – Ce faci acolo? – Desen, scriu”, a adăugat Varvara.

Grădinița „ Licurici” din satul Fabrica de Zahăr nu și-a reluat activitatea pentru că instituția nu dispune de un cadru medical care să efectueze triajul epidemiologic la cei 12 copii. În plus, instituția încă nu a fost dotată cu echipament de protecție împotriva la coronavirus.

 Așteptăm să fim asigurați cu dezinfectanți, personal, unde suntem la nivel, unde vom suplini, sperăm să ne redeschidem, în viitorul apropiat. Acum e pandemie și noi nu putem să primim toții copiii o dată, pe etape”, a precizat directoarea grădiniței „Licurici”, Snejana Mileag.

Primarul orașului Fălești, Alexandr Severin, a declarat că în prezent, autoritățile sunt în căutarea unu asistent medical.

Din careva motive, a fost eliberat până în perioada pandemică angajatul medical, la moment suntem în căutarea unui asistent medical. Este dificil, deoarece mulți sunt angajați din sistemul medical de pe teriotoriul orașului și a raionului, dar depunem tot efortul pentru a găsi această persoană”, a precizat edilul orașului Fălești, Alexandr Severin.

Grădinițele rămân închise și în orașul Fălești. Din cele șase instituții preșcolare din localitate niciuna nu și-a reluat activitatea. Părinții sunt nevoiți să își lase odraslele în grija buneilor sau a rudelor.

Eu sunt bunica, stau cu ei, dar sunt tare bolnavă, dar sunt nevoită să stau cu ei. Copii lucrează, sunt amândoi profesori. Ei trebuie să fie la lucru”.

„Copiii lucrează, ei trăiesc în Chișinău, eu sunt la pensie și am grijă de nepoțică. Mă joc cu ea. Am învățat-o să joace șah, deși are trei ani”, au adăugat locuitorii orașului Fălești.

În prezent, în toate cele șase grădinițe lucrările de reparație sunt în toi. Trei instituții sunt reabilitate în cadrul unui proiect finanțat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, în valoare de un milion de lei. Aici sunt reparate blocurile alimentare și sanitare.

Pentru instituția preșcolară Nr.10 FISM-ul a alocat trei sute de mii de lei.

Grădinița este din 1984, de atunci s-au făcut doar lucrări parțiale de renovare, s-a schimbat teracota și puțin podul. Aici e bloc alimentar, aici se prepară bucatele pentru copii, pe partea cealaltă, la spălătorie se spală albiturile”, a precizat directoarea grădiniței nr. 10, Aliona Stafciuc.

Autoritățile locale spun că lucrările de reparație nu au putut demara mai devreme.

Când s-a semnat contractul de colaborare dintre părți au obținut finanțarea pe sfârșitul lunii august și din aceste considerente, avem ceea ce avem la moment. Foarte mult ne-am dorit să obținem finanțarea la sfârșitul lunii iunie ca pe perioada de vară să facem lucrări și să ne redeschidem la data de 1 septembrie”, a adăugat primarul orașului Fălești, Alexandr Severin.

 Alte trei grădinițe din oraș sunt reparate pe banii primăriei. În acest sens, autoritățile au alocat 400 de mii de lei.

În raionul Fălești sunt aproape 3700 de copii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"