NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Grație fondurilor europene, o clădire veche din satul Balatina, raionul Glodeni a fost transformată într-o grădiniță modernă

Grație fondurilor europene, o clădire lăsată de izbeliște a fost transformată într-o grădiniță modernă. Vorbim despre instituția preșcolară Nr.2 din satul Balatina, raionul Glodeni, care acum câțiva ani a beneficiat de finanțare din partea Guvernului României și cel al Germaniei, în valoare totală de 1.400.000 lei. Edificiul a fost renovat din temelie și termoizolat conform celor mai înalte standarde.

Clădirea a fost abandonată mai bine de 25 de ani. Pereții erau dărăpânați, iar acoperișul curgea. Părinții erau nevoiți să-și ducă odraslele fie la instituțiile preșcolare din satele vecine, fie să-i înghesuie într-un bloc care cu greu făcea față solicitărilor. Pe bani europeni a fost reparat acoperișul, clădirea a fost izolată termic și ulterior, racordată la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

Mă simt foarte comod. E o astmosferă foarte plăcută. Sunt condiții foarte bune, începând cu blocul sanitar. Și cu copii foarte bine, părinții sunt responsabili”.

În ultimii șase – șapte ani avem condiții foarte bune, avem încălzire autonomă, mobilă, dispunem de tot mobilierul, de toate materialele necesare. Nu ne plângem de nimic”.

Când grădinița nu a fost pregătită să activeze fără reparație, era foarte urât. Condițiile erau mai slabe. Tot activau copiii, erau două grupe. Dar aici, cum s-a deschis, cum s-a făcut reparație a apărut plăcerea să activeze și copiii și lucrătorii”, am menționat angajații gradiniței.

Angajații instituției preșcolare spun că acum condițiile au depășit așteptările.

Bucătăria era într-o stare deplorabilă, curgea tavanul și aveam impresia că apa se scurge în mâncare. Bucătăria era în acest bloc. După această reparație este foarte bine. Pereții au fost termoizolați și este cald”, a precizat directorul instituției preșcolare, Raveca Pînzaru.

Instituția preșcolară este frecventată de aproape 100 de copii. Învățăceii spun că aici au parte de multe activități distractive și educative.

„– Ce faci tu la grădiniță toată ziua? – Scriu, mă joc. În ce jocuri te joci? – Cu jucăriile”.

„– Ce ai învățat azi? – Să scriu, să colorez.  Mânânc și mă joc. – Cum e mâncarea la grădiniță? – Bună”.

M-am jucat, am dormit, am mâncat”, spun copiii.

Părinții se bucură că micuții au parte de o grădiniță bine dotată.

E bine, nouă ne convine la părinți, nu avem întrebări.  Anul trecut era bine, copilul niciodată nu a venit răcit, e bine”.

Întradevăr, sunt foarte bune condiții, dar mai trebuie investiții, acum din cauza pendemiei nu dispunem de toate condițiile, dar față de alte grădinițe sunt condiții foarte bune și mâncarea și activitățile”, am adăugat părinții.

Directoarea istituției preșcolare speră că, în curând, va obține noi granturi europene pentru a renova și cel de-al doilea bloc.

 „Această instituție este dotată cu minimul necesar pentru a funcționa cât mai bine. Dar, noi avem alt bloc și aș vrea să fie renovat la fel ca acesta. Instituția dispune de tot ce-i necesar pentru o bună funcționalitate și pentru un mediu ambiant pentru copil”, a precizat directoarea instituției preșcolare.

Instituţia preşcolară a fost renovată din fondul Guvernului României, dar și a Guvernului Germaniei, cu contribuția administrației publice locale. Ambele proiecte sunt gestionate de FISM.

Am fost susținut de către fondul de investiții din partea KfW 2, Germania cu suma totală de 780 de mii de lei, s-a făcut reparații capitale interioare și exterioare. Iar parallel, am avut o susținere financiară din partea Guvernului României de 300 de mii de lei dintre care a fost și contribuția APL de 33 de mii de lei și a fost renovat capital acoperișul”,  a adăugat primarul comunei Balatina, Dumitru Iațuc.

Primarul comunei Balatina, Dumitru Iațuc spune că doar cu susținerea partenerilor europeni putem obține rezultate frumoase, acasă.

Acum, iarăși suntem în căutarea fondurilor europene, deoarece este o necesitate și trebuie de pus accent pentru a accesa cât mai multe fonduri europene, fiincă ele sunt baza noastră pentru a avea o comunitate cu mult mai dezvoltată și mai frumoasă”, a spus edilul comunei.

Amintim că statul român a alocat 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituțiilor preșcolare din R. Moldova, din care au fost renovate până acum 933 de grădinițe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"