NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Grație pandemiei, Complexul turistic Duruitoarea, Rîșcani devine tot mai atractiv

Datorită frumuseții împrejurimilor, este una din cărțile de vizită ale Moldovei. Duruitoarea Veche, din raionul Râșcani ademenește turiștii nu doar prin stâncile calcaroase, dar și prin grotele de diferite mărimi.


Sub aceste toltre de piatră au fost găsite fosile ale mai multor animale, printre care și ursul de peșteră, cel mai preistoric animal care a populat această regiune. Potrivit savanților, acesta ar fi avut o înălțime de 3 m și o greutate de o tonă.
Grota din Duruitoarea Veche este o așezare din epoca de piatră și constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de metri și lățimea de la 5 până la 9 metri. Aici au fost descoperite fosile ale circa 90 de animale.

Ea face parte din Reciful Coralier a Prutului de Mijloc. Acesta are o lungime de peste 205 km, dintre care 180 doar pe teritoriul Republicii Moldova, iar restul pe teritoriul Ucrainei. În urma săpăturilor aici au fost depistate patru niveluri culturale diferite. Cel mai tânăr fiind la adâncimea de 60 de cm, iar cel mai adânc fiind la 2 m 50 unde au fost găsit oasele ursului de peșteră”, a povestit Nicolae Moscalu.

Peștera din Duruitoarea Veche se află deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri, fiind un loc ideal pentru cei care practică alpinismul.

E foarte frumos aici. E un monument paleontologic. Practicăm alpinismul, noi avem saltele. Eu vin aici pentru a patra oară”, a spus un turist.

În 2004, tatăl Danielei Goncear a descoperit în apropiere de grotă fosilele unui mamut.

După o ploaie mare tatăl meu mergea cu vițelul sub stâncă, pe drum spălat de apă și când colo a văzut ceva ieșit din comun, asemănător cu o piatră. Parcă ar fi cerul gurii de un animal ceva mai mare. Apoi am fost și ne-am uitat și am văzut că e ceva deosebit”, a povestit Daniela Goncear.

O parte din exponatele descoperite în grotă au fost expuse în muzeul din localitate. Pe lângă dintele de mamut, care cântărește în jur de 5 kg, aici puteți vedea și fosile de Rinocer Lânos și de Cerb Gigantic. Fondul de rezervă al muzeului constituie peste o mie de exemplare.

Mamutul ajungea până la șase tone, doar suprafața unui picior era 50 pe 60 de cm. După înălțime întrecea omul de patru ori. Rinocerul lânos avea până la 3 t greutate, iar cornul ajungea la 80 de cm. La cerbul gigantic, distanța coarnelor avea 4 m”, a precizat Nicolae Moscalu.

Sătenii spun că localitatea Duruitoarea Veche dispune de un mare potențial turistic, care însă nu este pe deplin valorificat.

Altă ieșire noi nu avem, în ziua de azi foarte mulți oameni pleacă din sat, deoarece nu au de lucru. Aici este o zonă turistică care ar putea aduce venit oamenilor, fiind acasă. Ne vizitează mulți turiști care ar putea aduce mult venit”.
„Vin, cu motociclete, merg peste strâncă, pe apă, dar drumurile sunt rele la noi. Vin din toate raioanele, dacă vă duceți o să vedeți, ei acum seara vin”, au adăugat sătenii.

În satul Duruitoarea Veche locuiesc peste 400 de oameni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"