NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Grație UE, un sat din raionul Fălești economisește anual câte un milion de lei

La doar nouă kilometri distanță de la centrul municipiului Bălți, serile de primăvară sunt mai călduroase și mai luminoase. Îndată ce traversezi hotarul orașului îți vine greu să crezi că te-ai pomenit într-un sat. Aici nu-ți mai faci griji că-ți vei murdări de noroi pantofii de catifea, pe care i-ai cumpărat acum două zile. Asta pentru că autoritățile locale au grijă ca sătenii să meargă pe străzi amenajate și curate. Am auzit că europenii au investit aici bani buni și pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal.

Intrarea în satul Răuțel

Am ajuns în satul Răuțel din raionul Fălești în cea mai frumoasă perioadă a anului, atunci când totul în jur râvnește la o nouă viață. Chiar dacă am venit cu un scop, am fost uimiți de atmosfera binevoitoare din localitate. Am pornit să cutreierăm și să explorăm străzile și ulițele din localiate. Mare ne-a fost mirarea când am constatat că cele auzite corespund realității. Aici, iluminatul stradal este instalat nu doar de văzul lumii, dar pentru confortul fiecărui locuitor în parte.

Strada centrală din satul Răuțel

Strada centrală, care străbate localitatea în lung, precum o săgeată cu vârful de oțel, este decorată cu gospodării îngrijite, a căror porți sunt mereu deschise, pentru oamenii care au gânduri bune sau nu prea…

Localnicii nu mai încuie pe timp de noapte nici lacătul de la grajd și nici cel de la beci. De când fiecare străduță a fost iluminată, chiar și bunicuța, care după ce copiii, nepoții și strănepoții au ales să-și refacă viețile peste hotare, a rămas de una singura, doarme mai liniștit. Și Lăbuș, bătrânul cățeluș de la colțul casei, cel care păzește ograda de ani buni de zile, își duce slujba mai ușor. Chiar și cocoșul din poiată nu mai e nevoit să stea toată noaptea cu ochii în patru, ca nu cumva cucoana vulpe să treacă pe la el.

Tanti Zinaida nu se mai teme de bandiți

Pe tanti Zinaida am întâlnit-o grăbită pe una din principalele străzi ale satului. Chiar dacă avea o grămadă de treburi, care nu puteau aștepta mult timp, femeia s-a bucurat când am întrebat-o cum o mai duce. Ea ne-a mărturisit că de când tot satul este iluminat își petrece serile în liniște, fără să-i fie frică de bandiții care mai dau din când în când buzna prin orgăzile oamenilor. Când am întrebat-o despre nepoțeii ei, pe chip i-a apărut un zâmbet binecuvântător. Pentru o bunicuță, copii sunt o adevărată cuminicare dumnezeiască.

„Este foarte bine, se vede dintr-un capăt până în altul. Și pe șosea și pe restul străzilor este foarte bine. Ne simțim foarte bine, suntem foarte mulțumiți că avem lumină. Copii sunt mai protejați, este lumină și este și protecție”, a spus tanti Zinaida.

Cu toate că nu voiam să ne luăm rămas bun, nu am reținut-o mult pe Tanti Zinaida. I-am urat sănătate și în doar căteva clipite, femeia a ajuns la capătul drumului, unde a dispărut cuprinsă de nevoile unei gospodine de la sat. Odată cu primăvara, în Moldova ajunge și datoria omului de a-și alinta pământul, de a-l pregăti pentru un nou an agricol.

Mătușa Ludmila a ieșit curioasă la poartă

Cea mai norocoasă locuitoare din satul Răuțel

Nu am rămas nici noi locului, zărind o femeie sprintenă în ograda de la prima intersecție ne-am îndreptat spre ea, ca să o întrebăm despre beneficiile pe care le-a adus Uniunea Europeană pentru comunitate, dar și pentru ea personal. Mergând pe stradă, și pe mâna dreaptă și pe mâna stângă, strălucea o coloană lungă de stâlpi cu becuri nou-nouțe. Cum ne-a văzut în poartă, gospodina din ogradă s-a grăbit să ni-o deschidă.

„- Bună ziua, măi copii, ce drumuri v-au adus până la mine în poartă cu acest aparat?”

Mătușa Ludmila s-a arătat foarte încântată când a văzut că obiectivul camerei de filmat se îndreaptă către ea.  S-a ridicat în degetele de la picioare, ca să o vedem mai bine, și a pus coatele pe gard, acesta este gestul ospitalității de la sat. Ne-a ascultat cu atenție după care pe un ton prietenos ne-a povestit că urmărește cu mare drag toate lucrurile frumoase care se întâmplă în localitate. Ne-a mai spus că este una dinte cei mai norocoși săteni, când s-au instalate becurile LED, așa a fost să fie, ca unul să stea de strajă la colțul casei. De fiecare dată după ora 18.00, când totul cade în prizonieratul serii, mătușa Ludmila este păzită de lumina curată a becului. Jandarmul din fier și beton stă la pândă până în zorii zilei, atunci când își fac apariția primele raze de soare. Femeia mărturisește că somnul i-a devenit mai liniștit și mai sigur.

Unul dintre becurile LED instalate în satul Răuțel

„Sănătate să avem, dar așa este tare bine, lumină avem, drum bun avem. Știți, cum să vă spun, tare greu ne era. Mergeam, drumul era rău, nu aveai cui spune, cui să-i spui? Eu dorm liniștită, că lumina ajunge până în casă. Sunt liniștită, dar știți cum e lumea în ziua de azi”, a povestit Doamna Ludmila.

După ce ne-am luat rămas bun de la Tanti Ludmila, pe drum l-am întâlnit pe Nenea Vladimir, care s-a arătat nedumerit de cum niște becuri au stârnit atâta atenție din partea jurnaliștilor.

„Era cam urât atunci când trebuia să te duci undeva noaptea, prin glod”, a spus Nenea Vladimir.

Pe Doamna Elena am surprins-o ieșind din magazinul din centru orașului. Din prima, ne-a întrebat dacă scriem de bine și ne-a avertizat că în cazul în care avem intenția să aducem în lumină proastă satul pe care îl iubește atât de mult, nu are de gând să vorbească cu noi. După câteva minute de conversație, femeia ne-a spus că instalarea becurilor LED prin tot satul a fost o idee foarte bună. De când fiecare stradelă este iluminată, tineretul se comportă mai exemplar. Înainte flăcăii se adunau în centru și făceau fel de fel de „prostii”, acum însă, sub lumina becurilor, toți sunt exemplari.

„Este mai frumos, noaptea este foarte bine, totul se vede și nu este așa mare gălăgie”, a declarat Doamna Elena.

Iluminatul stradal din Răuțel pe timp de noapte

Un primar bun se cunoaște din vorbele oamenilor

Ajunși în fața primăriei, am fost întâmpinați chiar la intrare de primarul satului, Tudor Istrati. Se spune că în timp ce un gospodar se vede după gospodorie, un primar se cunoaște din vorbele oamenilor, iar cei din Răuțel își respectă alesul local. Pe drumul spre cabinetul primarului, am întâlnit câțiva cetățeni, care văzând că avem cu noi camera de luat vederi, nu au ezitat să spună cuvinte de bine în adresa domnului Istrati, fără a fi interogați.

Primăria satului Răuțel

Primul lucru pe care ni l-a spus Tudor Istrati oglindește cât de greu este să aduci fonduri europene într-o localitate, atunci când obiceiurile politice din Moldova îți pun bețe în roate. Cu toate acestea, de dragul satului natal, primarul a învățat să lupte. În 2016, edilul local a decis că un sat modern trebuie să aibă și un sistem de iluminat stradal modern. Pentru aceasta a elaborat un proiect pe care l-a depus la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), monitorizat de banca germană „Kreditanstalt für Wiederaufbau” (KfW). Imediat după aprobare, au inceput lucrările, iar în decursul unui singur an pe străzile din Răuțel s-a aprins lumina.

„Am depus proiectul la FISM, dintre cele patru primării care au câștigat proiectul, noi am fost una dintre ele. Două orașe du câștigat câte 100 de mii de Euro și respectiv două sate câte 50 de mii de EURO. Proiectul dat l-am implementat repede, practic într-un an de zile. Conform proiectului, erau preconizate 323 de LED-uri. Strada centrală nu a intrat inițial în proiect, aceasta a fost ulterior replanificată și dotată cu LED-uri din contul Primăriei. În total, acum avem instalate 450 de LED-uri. Vreau să vă spun că anual, plătim, pentru consumul energiei electrice, circa 170 de mii de lei. Lumea este mulțumită, din căte aud, în primul rând s-a micșorat procentul de oamenii care vor să mai fure câte ceva, ca să mai șterpelească câte ceva de prin grădini.  Este foarte frumos, și pe timp de noapte, și pe timp de zi Răuțelul este frumos. Fiecare stradelă este iluminată,chiar recent am instalat încă două LED-uri pe o stradă mai mică, unde sunt vreo trei case de locuit”, a declarat primarul satului Răuțel, Tudor Istrati.


Acum 5-6 ani, în Răuțel iluminatul stradal parea o imagine desprinsă din filme. Aici, oamenii se bucurau doar de lumina felinarelor de pe strada centrală, parte componentă a traseului Bălți-Sculeni. Pe marginea drumului erau montate becuri care aveau o foame nebună de energie electrică. Un bec vechi consuma cât cinci LED-uri noi, iar intensitatea ei, potrivit primarului, era de zeci de ori mai slabă. Pentru cunsumul de energie electrică, autoritățile locale erau nevoite să scoată din buzunar cel puțin câte un milion de lei anual.

„Lămpile de tip LED sunt de 60V, dar au o lumină foarte puternică. Pe timpuri, pe centrul satului erau instalate LED-urI DRL, care erau de 250V. Este și o economie pentru bugetul local, pentru că, practic, cheltuielile sunt suportate de bugetul local”, a adăugat primarul.

Din punctul de vedere al primarului, odată cu instalarea iluminatului stradal, bunurile care stau la evidența primăriei sunt mai protejate. De exemplu, nimeni nu mai îndrăznește să vandalizeze terenul de sport, amenajat în aer liber cu fel de fel de aparate pentru fitnes sau terenul de joacă pentru copii.

Terenul de joacă pentru copii
Terenul de sport din sat
Terenul de sport din sat

Chiar dacă simte că oponenții politici nu se bucură de succesele lui, ba chiar încearcă să-i denigreze imaginea prin demersuri și scrisori la Centrul Național Anticorupție (CNA) sau la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), primarul declară ca va munci încontinuare pentru binele consătenilor.

3 Comentarii
 1. Natalia spune

  Da ms mult lumina pe strazi avem drumuri prin centru satului e bine..dar printre strazi printre case nu sa uitat nimeni sa vada ce fel de probleme sunt caini vagabonzi si stina sub gardu oamenilor …cind ploua drumuri de trebuie sa esi in ciubote pina la magazin

  1. Ana spune

   Buzele-s frumoase, dar păru-i ne splălat!
   Coborâți la vale! Unde poluarea are un grad ridicat. Când ploua curge mizeria în curtea oamenilor. Groapa de gunoi va ajunge în grădini. Noroi? Să vedeți acolo noroi.

 2. […] Locuitorii din satul Răuțel, raionul Fălești, se bucură de lumină chiar și când se lasă întunericul, datorită unui proiect finanțat de UE. Cu ajutorul investițiilor europene, satul economisește anual câte un milion de lei, potrivit NordNews. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata