NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Gropi și nervi pe strada Ștefan cel Mare din Bălți. Cine tărăgănează lucrările de reparație

Un segment de drum de pe strada Ștefan cel Mare din Bălți, care urma să fie dat în exploatare încă la sfârșitul anului trecut, așa și nu a fost reabilitat. Lucrările ar fi fost stopate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Bălțenii sunt însă de altă părere și spun că lucrările sunt tărăgănate intenționat pentru a fi reluate atunci când va începe campania electorală pentru alegerile locale din toamna acestui an.

,,La noi se face totul mai aproape de alegeri. Se vede ce fel de drum este și cine și unde este gospodar.

,,Dacă ar fi fost alegerile la fiecare jumătate de an, autoritățile s-ar fi străduit să facă ceva, pentru că ei luptă pentru putere.  Au pus borduri și cu asta s-a terminat”, au spus bălțenii.

Cel mai mult au de suferit șoferii care circulă pe această stradă.

,,Groapă peste groapă, nu vedeți și singuri?

,,Să mergi pe această porțiune de drum e cam dificil. Demult nu mai este bun. Demult este rău. Se vede că ei au înlăturat asfaltul, dar nu au pus altul înapoi. L-au pus numai până la Casa Ofițerilor, dar aici nu. Calitatea drumului lasă de dorit, dar ce putem face noi?”, au spus șoferii.

Potrivit unei investigații realizate de Asociația pentru Drepturile Omului  LEX XXI, licitația pentru reparația străzii Ștefan cel Mare a fost anunțată de primărie pe 27 octombrie 2022. Valoarea lucrărilor care urmau a fi realizate au fost estimate la 5,380 milioane de lei.  Câștigătorul licitației a devenit firma ,,Corsag”. Agentul economic spune că a stopat lucrările din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

,,Acolo nu am putut lucra, condițiile meteo nu au permis. S-a făcut frezare, niște plombări.  S-a lucrat cu asfalt, s-au făcut niște plombări, atât. Va fi din nou licitație, fiindcă nu a fost prelungit contractul. Condițiile meteo nu au permis să lucrăm  pe ploaie sau când e umed afară”, a menționat Spiridon Său, administrator IPS ,,Corsag” SRL.

Autorii investigației spun că condițiile meteo nu sunt mereu un impediment pentru autorități sau drumarii de la ,,Corsag”. De exemplu, o porțiune a străzii Ștefan cel Mare a fost asfaltată în luna decembrie, deși temperaturile au fost scăzute.

,,Turnarea asfaltului pe timp de iarnă, pe temperaturi scăzute trebuie evitată la maxim, pentru că acest lucru facilitează contractarea asfaltului, iar acest lucru, la rândul său, poate determina crăparea asfaltului”, a menționat Valeria Ciolac, autoarea investigației.

Atunci când experții LEX XXI au întrebat primăria de Bălți de ce a decis să repare porțiunea de drum pe timp de iarnă, autoritățile publice locale a răspuns:

„Primăria mun. Bălți nu are îngrijorări cu privire la temperaturile care ar urma să fie în luna Decembrie”.

sursa: Investigația ,,Reparația străzii Ștefan cel Mare din Bălți:
achiziție publică cu puțină transparență și multe
semne de întrebare”

Autor: A.O. „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”

 

În cadrul aceleeași investigații s-a depsitat că firma contractată nu are o istorie de succes pe piața construcțiilor.

,,Compania a înregistrat un profit negativ, de minus 4 milioane de lei, avea restanțe de buget pentru anul 2021 conform platformelor pe care le-am identificat noi. Tocmai acest lucru a ridicat mai multe semne de întrebare” a mai adăugat autoare investigației.

Anterior, LEX XXI a scris și despre reabilitarea unui segment de drum de pe strada Independenței. Investigația scoate în evidență lacunele proiectului și inacțiunea ambelor părți, deși investițiile sunt de aproape 8 milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"