NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Gunoiștea din Florești arde de cinci zile. Oamenii se sufocă în propriile case

Groapa de gunoi din orașul Florești arde deja de cinci zile. Fumul toxic emanat de deșeuri deranjează locuitorii orașului, dar și câteva sate din preajmă. Pentru a lichida incediul au intervenit pompierii dar și soldați din Armata Națională. Astăzi, autoritățile au instalat o pompă în râul Răut în speranța că vor reuși să oprească focul.


Incediul ar fi izbucnit de la un tub cu substanțe inflamabile aruncat la gunoi. Deși salvatorii au intervenit sâmbătă pentru a lichida focul, deșeurile continuă să mocnească.
Oamenii spun că au încercat și ei să oprească flăcările, însă, fără succes.

Am ieșit cu toții să stingem focul. Am ajutat manual. Cineva a venit cu lopata, cineva cu cârpe, cineva cu unelte speciale de la pompieri”.
„Te înăduși. E rău pentru plămâni. Au mai fost cazuri de acest fel”.
„Este a patra sau a cincea zi de când mocnește focul. Cam așa ceva. Vreo două seri a fost smog, acum de parcă e mai bine”.

Și locuitorii din satul Bubulești, în apropiere de Florești, spun că fumul emanat de deșeuri ajunge până în casele lor și le afectează sănătatea.

Dimineața când deschid ușa, simt un miros puternic de fum. Sunt oameni bolnavi, nu este bine acest lucru. Acum nu mai găsești cine se face vinovat”.
„Fumul ne deranjează. Peste tot este acest miros, sunt țânțari, muște. Ne îmbolnăvim de la acest miros care vine din toate părțile. E foarte greu de respirat”.
„Chiar nu puteam să-mi trag aer din cauza fumului. Sunt batrâni care au probleme cu plămâinii. După miros se înțelegea că nu s-au aprins frunze, dar plastic”.

Ecologiștii spun că incendiul ar fi izbucnit din cauza că deșeurile nu sunt sortate.

Cauza izbucnirii incendiului este canicula, are loc arderea biogazului, care este compus 70 la sută din metan, se formează substanțe toxice, care au un impact negativ asupra sănătății populației și a mediului înconjurător”, – a declarat Sergiu Vudvud, Inspecția pentru Protecția Mediului Florești

Abia astăzi autoritățile au instalată o țeavă care udă jumătate de gunoiște.

În toate aceste zile, au lucrat pompierii, Armata Națională. Astăzi am conectat o pompă pentru a stinge focul pentru că pompierii nu se isprăveau. 01.36 MUSCA 02.00 Sperăm ca în trei zile să lichidăm incendiul”, – a declarat Iurie Gangan, primarul orașului Florești.

În trei zile am putea să acoperim 15 mii de metri pătrați cu jumătate de metru de pământ. Este nevoie de forță, de utilaj tehnic și ne va costa 500 de mii de lei, bani pe care nu-i avem”, – a declarat Nicolae Rusu, administrator S.A. „Servicii Salubrizare Florești”.

Groapa de gunoi din Florești se întinde pe o suprafață de trei hectare și este exploatată de mai bine de jumătate de secol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"