NordNews
Avem ce spune

VIDEO | HIV nu mai este o condamnare la moarte. Povestea unei paciente din Bălți

Infectarea cu virusul HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. O spun medicii, dar și pacienții care au ales să nu se resemenze, ci să se trateze. Este și cazul acestei femei din Bălți, care sub protecția anonimatului a povestit jurnaliștilor cum a ajuns să trăiască o viață obișnuită după ce a aflat că este infectată.

„Am avut o perioadă dificilă. Am început să mă îmbolnăvesc. Au început problemele de piele, deși anterior nu s-a întâmplat. M-am mirat pentru că aveam o imunitate puternică”, a mărturisit o pacientă.

Pentru că a vrut să trăiască și să nu reprezinte un pericol de infectare pentru cei din jur, femeia a mers la spital.

„Fac terapie. Eu nu pot să transmit virusul nici prin sânge. Tratamentul blochează virusul, acesta nu este identificat și nu se transmite”, a mai spus femeia.

Virusul nu a împiedicat-o să devină mamă pentru a doua oară. Aceasta a adus pe lume un copil perfect sănătos.

„Când imunitatea scade și este SIDA devine dificil să trăiești o viață de calitate. Trebuie să începi terapia cât mai devreme. Tratamentul transformă boala în una cronică precum diabetul zaharat”, a mai spus ea.

Oficial, în Bălți sunt înregistrate peste o mie de persoane care suferă de HIV, printre care 12 copii. Toți beneficiază de tratament gratuit.

„Pacientul poate să trăiască foarte mult cu această boală. Gravidele care primesc tratament nasc copii sănătoși. Dacă persoana se adresează la timp după tratament, atunci virusul nu este depistat în sânge. Pentru cei din jur, persoana nu este o potențială sursă de infecție”, a menționat Lilia Crețu, medic-infecționist, Spitalul Clinic Bălți.

Oficial, în Republica Moldova sunt peste 15 mii de persoane infectate cu HIV. Pe lângă tratament, acestea beneficiază și de consiliere psihologică.

„Persoanele din sectorul rural sunt mai închis, se tem, mai ales femeile. Ele când vina la consiliere se îndreptățesc. Noi facem evaluarea pentru a identifica barierele și pentru a ajuta beneficiarii să nu abandoneze tratamentul”, a declarat Gabriela Ținica, asistent social la centrul „Viață cu Speranță”.

În perioada 01 – 21 decembrie, în Republica Moldova au loc activități de informare a populației cu privire la HIV, în cadrul Campaniei sociale „Just TEST” – testează-te!

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost instituită în 1988, la Conferinţa mondială privind SIDA de la Londra.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"