NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Igor Dodon îl minte până și pe Dumnezeu. Enoriașii din Cunicea: Președintele i-a promis Patriarhului că ne va ajuta, dar n-a făcut nimic

Enoriașii bisericii „Sfinților Flor și Lavr” din satul Cunicea, raionul Florești, nu mai așteaptă ajutorul financiar promis de președintele țării, Igor Dodon. Această comunitate de ruși lipoveni a decis să renoveze cu forțe proprii lăcașul sfânt, construit din bârne acum 400 de ani și inclus în circuitul turistic național. 

De la Guvern nu am primit niciun ajutor și nu cred că-l vom mai primi. Adevărul este că nimeni nu ne ajută cu nimic. Și președintele a promis Patriarhului Cornelii din Moscova că ne va ajuta, dar nu ne-a dat nimic. Sunt doar promisiuni și atât”, a spus Președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov.

În anul 2017 la o întrevedere cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, Cornelii, Igor Dodon i-a promis clericului de la Moscova că va ajuta comuniatea de staroveri din Cunicea.

Au vorbit despre Biserica din Cunicea, au cerut ajutor pentru restaurarea vechii biserici din lemn, care este singurul templu, unic pentru noi.

Pentru că au pierdut speranța că vor mai primi vreun ajutor din partea lui Igor Dodon, staroverii au început să repare biserica cu forțe și cu bani proprii.

Am acoperit clopotele, lemnul este nou, totul „îmbrăcăm cu lemn”. Scândurile sunt din Rusia. Un enoriaș a donat bani.  Se va păstra gama de culori ,așa și va rămâne”, a povestit Președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov.

La biserica din Cunicea slujbele divine sunt oficiate în limba slavonă. Și lumânările de aici au o structură deosebită. Acestea sunt făcutedin ceară de stupi.

Noi singuri facem lumânări, O enoriașă de le noi face lumânări. Noi avem de ceară, nu de parafină, deoarece ceara e naturală. De la parafină iese fum, care este periculos pentru sănătate”, a precizat Președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov.

Comunitatea rușilor lipoveni din Cunicea ține mult la principiile și valorile spirituale și culturale. Astfel, bărbații poartă barbă lungă și camăși specifice, încise la mijloc cu un brâu, în semn de smerenie.

Eu mai înainte mă berbeream, dar nu se poate. Bărbatul este creat după chipul lui Dumnezeu. Maica mi-a spus: bărbatul fără barbă e ca femeia cu barbă”, a menționat Președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov.
”De la naștere noi suntem devotați bisericii. Este simbolul credinței și tot ceea ce este pus în noi. V-aș zice că, noi suntem cu Dumnezeu. Așa îi învățăm pe copiii și pe nepoții noștri” a spus un enoriaș.

Satul Cunicea numără peste trei mii de locuitori. Rușuii lipoveni au ajuns pe teritoriile României și Republicii Moldova după Sinodul din 1654 în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă odată cu venirea la putere a lui Petru cel Mare  și introducerea de către acesta a unei europenizări cu forța, prin măsuri drastice.
Nemaiputând să suporte toate aceste restricții, staroverii au luat drumul pribegiei, răspândindu-se în întreaga lume.
Denumirea de lipoveani  provine de la filipoveni, adică de la Filip Pustoviat, unul dintre liderii lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"