
De anul viitor, unele servicii și întreprinderi subordonate consiliilor raionale din R. Moldova vor trece în gestiunea ministerelor și primăriilor. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, în cadrul emisiunii Nord News LIVE. Potrivit lui, reforma administrativă care urmează a fi implementată în țara noastră, va contribui la prestare unor servicii publice de calitate.
,,–Avem o opinie și o poziție față de consiliile raionale. Părerea mea este că ele au un nivel de instabilitate politică foarte mare. Poate, în unele raioane este mai compactă coloratura, dar sunt raioane unde e foarte instabil. Doi – modul cum sunt gestionați banii publici de acest nivel este unul incorect, după mine, pentru că banii sunt gestionați totalmente după criterii politice, ceea ce este incorect și noi credem că va trebui în scurt timp să intervenim prin resubordonarea anumitor servicii care țin de nivelul raional, vin imediat cu un exemplu.
–Vorbim despre reforma administrativă?
–Vorbim despre reforma administrativă, corect. Considerăm că primul serviciu, care ține de domeniul sănătății, trebuie subordonat ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, spitalele raionale acum sunt în subordinea consiliilor raionale, vor fi subordonate de la începutul anului viitor – ministerului. Asta va aduce la mai bune servicii prestate de aceste instituții de sănătate, la o mai bună verificare a resurselor și la un management mai profesionist. Un alt domeniu este Protecția Socială. Aici discutăm cu primarii. O parte din acest serviciu social va trebui să gestionat de primării. De exemplu, asistenții sociali ar putea fi subordonați primăriilor, pentru că ei fizic se află în primării și trebuie să fie cât mai aproape de cetățeni, de autoritatea publică locală, care știe cel mai bine care cetățean are nevoie de acest serviciu. Metodologic cred că din punct de vedere al instruirii, al metodologiilor, al identificării beneficiarilor, va fi subordonat Agenției Naționale de Protecție Socială. La fel, vom merge și pe domeniul educației. Aici mai avem de discutat, de analizat. Corect ați menționat, este un subiect pe care îl discutăm cu administrația publică locală, cu primarii, cu aleșii locali, cum să facem ca serviciile să fie cât mai aproape de cetățeni și cât mai calitative”, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii Nord News LIVE.
Anterior, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că este necesară o reformă a administrației publice, dar a subliniat că aceasta nu va presupune renunțarea la raioane, ci o redirecționare a competențelor consiliilor raionale către alte entități. Un proiect de reformă ar putea fi prezentat de Guvern în perioada următoare, pentru consultare publică.