NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Igor Grosu: ,,Volens nolens, Bălțiul trebuie să devină un centru regional!”

Municipiul Bălți ar putea deveni un pol de creștere în urma implementării reformei administrative, pe care actuala guvernare intenționează să o pună în aplicare în 2023. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii Nord News LIVE. Datorită acestei modificări legislative, guvernul va oferi o autonomie financiară mai largă autorităților publice locale.

Astfel, mai multe domenii cheie din regiune vor primi bani de la Chisinău pe domenii concrete, care vor permite regiunilor să atragă investiții.

,, –Vom putea canaliza competențele și banii acolo unde este mai potrivit”, a spus Grosu.

,,–Asta înseamnă că noi vom avea centre regionale, da sau nu?”, a întrebat reporterul Nord News, Nicoleta Pînzaru.

,, –În perspectivă, da. Noi oricum trebuie să mergem spre o regionalizare și în contextul demografic, și în contextul consolidării, investirii, concentrării resurselor noastre. Bălțiul, trebuie volens-nolens trebuie să devină un centru regional. Aici avem și Zona Economică Liberă, este centrul universitar, economic și comercial. Asta este calea, nu inventăm nimic. Cahulul, la sud, iarăși centru universitar, zonă economică liberă, și așa mai departe. Asta este tendința, spre asta trebuie să mergem, trebuie să investim timp în poli de creștere. Bălțiul este un pol de creștere, de rând cu alte orașe, spre exemplu Edineț, Ungheni, la fel are potențial și așa mai departe. Vom crea locuri de muncă, vom crea acea masă critică pentru business, pentru investitori, pentru a dezvolta zona și a crea locuri de muncă”, a conchis speakerul parlamentului.

Este de menționat că, programul de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027 a fost aprobat miercuri, 30 noiembrie 2022, de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord, în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare din acest an. Totodată, consilierilor regionali le-a fost prezentat raportul de progres privind realizarea Programului Operațional Regional Nord (2022-2024) pentru perioada ianuarie-noiembrie 2022.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"