
Conacul Pomer din parcul Țaul, raionul Dondușeni, considerat o perlă arhitecturală din nordul Republicii Moldova, riscă să se transforme într-o ruină. Ar fi atras sute sau poate chiar mii de turiști, dacă primarul satului nu ar fi decis să se mute cu colegii săi în clădirea muzeului de pe lângă conac, renovată din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
„Este într-o stare deplorabilă și ar necesita o reconstrucție. Ar fi bine ca toți oamenii de bună credință, statul, Ministerul Culturii și celelalte structuri care pot interveni, să ajute la reparația conacului.”
În anul 2013, conacul a început să fie reparat. Proiectul de renovare, finanțat de FNDR, prevedea alocarea a peste 26 de milioane de lei. Cu 12 milioane de lei a fost reparat gardul și clădirea muzeului, care găzduiește acum primăria. Anume decizia primarului de a trece în sediul renovat, a făcut ca următoarea etapă a proiectului să fie stopată. Primarul neagă acuzațiile și spune că în proiect, sediul muzeului avea statut de clădire administrativă.
„În toată ziua depunem eforturi, ne-am adresat la Guvernul Poloniei, Guvernul R. Moldova, la Ministerul Culturii, am cerut ajutorul României, a județului Sibiu”, a declarat Mitrica Andronii, primarul satului Țaul.
„Dacă ar fi reabilitat, ar schimba și interesul publicului din altă parte, nu doar din Moldova, de a veni și de a vizita aceste locuri minunate. Odată cu invitarea Moldovei de a adera la Uniunea Europeană se deschid o mulțime de perspective. Dacă nu se intervine acum, în scurt timp se va prăbuși”, susține Mircea Mamalăucă, directorul muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, România.
Conacul Pomer este unul dintre cele mai vechi și frumoase monumente de arhitectură de importanță națională. Aici boierul, Andrei Pommer, după anul 1900, a realizat cel mai ambițios proiect din Basarabia. Parcul se întinde pe 46 de hectare, fiind astfel cel mai mare din țara noastră. Aici există o mică grădină zoologică, în care ar urma să apară chiar și urși.
„Un agent economic de la noi din sat ne-a propus să procure două căprioare din bugetul familiei. Am cumpărat două căprioare și le-am înmulțit”, a povestit primarul satului.
Potrivit reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Nord, primăria satului Țaul s-ar face vinovată de pierderea unor investiții de milioane de lei. Proiectul de renovare a conacului Pommer a fost sistat în anul 2015, când autoritățile locale au decis să transfere primăria în sediul renovat al muzeului, fapt ce a însemnat o încălcare contractuală gravă.
„A fost schimbată destinația edificiului muzeului istoric-etnografic. Această finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională a fost orientată spre a dezvolta turismul în nordul țării, dar nu pentru administrația publică locală”, a declarat Constantin Bîndiu, șeful secției management integrat al proiectelor ADR Nord.
În prezent, pereții conacului sunt plini de fisuri, geamurile sunt sparte, iar tavanul este gata să cadă. Primăria, în gestiunea căreia se află complexul, ar fi putut aplica la proiectul „Satul European”, dar nu a făcut-o din lipsă de bani.
„A fost un concurs și primăriile locale ar fi putut aplica la finanțări în domeniul patrimoniului cultural. Din păcate, primăriile nu prea s-au implicat. Inițial erau preconizate 5 milioane de lei pentru restaurarea, reabilitarea, reconstruirea monumentelor, a clădirilor istorice. Acum, sumele sunt cu mult mai mari”, a declarat Ion Budeci, Secretar de Stat al Ministerului Culturii.
Banii din Fondul Național de Dezvoltare Regională ar putea fi realocați doar după ce Primăria Țaul va fi mutată din clădirea renovată sau, cel puțin, va elibera o parte din muzeu.