NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Iluminatul stradal din comuna Bilicenii Vechi „a speriat” hoții

Comuna Bilicenii Vechi a devenit mai luminoasă, iar furturile din gospodăriile oamenilor au luat sfârșit. Aici au fost instalate tehnologii inteligente și econome de gestionare a iluminatului stradal. „Suntem în siguranță” spun oamenii din cele două sate ale comunei, unde grație programului „USAID Comunitatea Mea” au fost instalate 7,6 km de rețele de iluminat public stradal. Valoarea proiectului se cifrează la 1,4 milioane lei.


Înainte era beznă. Copiii nu se puteau juca, iar tinerii nu se puteau plimba din cauza întunericului. Acum suntem mai în siguranță pe timp de noapte,  a declarat Ana Daraban.

Datorită celor peste 200 lămpi LED instalate recent, locuitorii din comuna Bilicenii Vechi spun că nu le mai este frică să iasă noaptea din case.

Înainte era întuneric, îți era frică să mergi undeva. Acum e luminat, e foarte bine. Erau furturi, hoții prin sat furau păsările din ogrăzile oamenilor. Acum mai rar, îi vezi, a spus Alexandru Ciobanu.

De când s-a finalizat proiectul, lumea este în siguranță. Copii pot sta până mai târziu afară la joacă pentru că au acces la lumină. E foarte bine, a adăugat Aurelia Dicusar.

Până la implementarea proiectului, doar 20% din străzile din comună erau iluminate.

Datorită programului „Comunitatea Mea” în Bilicenii Vechi a fost implementat proiectul de iluminat public stradal pe o lungime de 7,6 km, de care a beneficiat peste 700 de locuitori. Persoanele care lucrează în tura de noapte, pot ajunge liniștiți la familia sa, acasă. Trăim într-o localitate în care nu se mai simte diferența dintre sat și oraș,  a declarat Ala Guzun, primarul com. Bilicenii Vechi .

Directorul programului „Comunitatea Mea” este de părerea că efortul autorităților locale și efortul cetățenilor pentru implementarea acestui proiect este un exemplu de mobilizare pentru alte comunități din Republica Moldova.

Programul „Comunitatea Mea” este despre oameni și cetățeni. La Bilicenii Vechi, precum în celelalte 77 de localități cu care lucrăm acum, a fost un entuziasm general. Cetățenii au înțeles că proiectul vine să le rezolve o problemă legată de furnizarea unui serviciu public. Cetățenii sunt foarte fericiți, și până la urmă despre asta e vorba, a conchis Daniel Șerban, directorul programului „Comunitatea Mea”.

Comunitatea Mea este un program finanțat de Guvernul Statelor Unite/USAID și implementat de IREX, care are scopul de a susține peste 100 de primării din țară. Primăriile beneficiază de granturi în valoare de 60 de mii de dolari SUA pentru implementarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii și a serviciilor publice locale, cum ar fi reabilitarea școlilor și grădinițelor, a drumurilor și trotuarelor, dar instalarea rețelelor de iluminat public stradal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"