NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Imaginile cu gravidele însângerate din Mariupol, Ucraina, i-au șocat și pe locuitorii din Bălți. Medicii și preoții pledează pentru pace

Imaginile cu gravidele însângerate de la maternitatea din Mariupol, Ucraina, au șocat o lume întreagă. 17 persoane au fost rănite după ce o bombă a militarilor ruși a lovit în spitalul de copii și secția de maternitate din oraș, în după amiaza-zilei de ieri. Printre cei răniți sunt chiar și femei în travaliu. Atacul a avut loc în ciuda faptului că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului de 12 ore, pentru a permite oamenilor să evacueze mai multe orașe.


Șocați de cele întâmplate sunt și locuitorii din Bălți, capitala de nord a Republicii Moldova, țară învecinată cu Ucraina, care deja de două săptămâni ajută refugiații.

Bălțenii spun că acțiunile militarilor ruși sunt lipsite de umanitate, iar spitalele și maternitățile ar trebui să fie în afara oricărui război.

„Omul care dă ordine, nu contează în care război, nu contează cine are dreptate, cine e vinovat în anume această situație, dar să bombardezi spitalele, unde se află femeile însărcinate, să bombardezi secțiile pediatrice de oncologie, aceștia, să mă scuzați, sunt nemernici, sunt oameni cu o percepție a lumii distorsionată și acești oameni trebuie să primească o pedeapsă cât mai dură”, a spus activistă civică Zoia Dubaeva.

„Înțeleg că e război, dar copiii nu sunt vinovați cu nimic, nici mamele care poartă sub inimă viitoarele generații. Asta e foarte groaznic.”

„E îngrozitor, e o tragedie pentru mine, nici nu vreau să mă imaginez în locul lor sau pe apropiații mei.”

„Războiul este cel mai înfricoșător lucru ce poate exista pe planeta noastră”, au spus oamenii.

Medicii din Republica Moldova sunt solidari cu colegii lor din Ucraina. Șefa Departmentului de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Bălți spune că, în prezent, aici sunt internați șase copii din Ucraina.

„Avem pacienți din diferite regiuni ale Ucrainei. Sigur că noi suntem nu doar îngrijorați, dar suntem și marcați de situația care se întâmplă în țara vecină, mai cu seamă, atunci când pătimesc copii. Am aflat și noi ce s-a întâmplat, la Mariupol, cu un spital de copii și o maternitate. Sigur că asta e groaznic în zilele de astăzi să se întâmple așa ceva, să pătimească copiii absolut nevinovați”, a declarat Maria Neamțu, Șefa Departmentului de Pediatrie IMSP ,,Spitalul Clinic Bălți”.

Și slujitorii bisericii condamnă cele întâmplate și pledează pentru pace.

„Este de plâns, pentru că au pătimit acolo nou-născuții, au pătimit femeile gravide, personalul medical. E bine ca noi să ne rugăm pentru toți, anume pentru pace, pentru unitate, pentru că și rușii sunt ortodocși, și ucrainenii sunt ortodocși și ar trebui să găsească un compromis, pentru a opri acest calvar, acest război”, a susținut Anatol Spătaru, parohul Bisericii Sf. Pantelimon, mun. Bălți.

Aproape 1.000 de facilități sanitare, inclusiv spitale și clinici, sunt situate la cel mult 10 kilometri de liniile de front. Orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse, care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Între timp, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declară că Rusia nu a invadat Ucraina. Lavrov a negat și faptul că rușii au bombardat civili la maternitatea din Mariupol, susținând că spitalul fusese evacuat și transformat în bază militară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"