NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În acest an nu vom avea miere de rapiță. Apicultorii anunță scumpiri

Din cauza temperaturilor mai puțin generoase, apicultorii sunt nevoiți să-și hrănească albinele cu zahăr și mierea rămasă de anul trecut. Iar din cauza scumpirilor în lanț, și acest produs ar urma să crească în preț cu 20 sau chiar 30 la sută. De această părere este Iurie Turtureanu din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei, care are în prisaca sa aproape 200 de stupi de albini.


Iurie Turtureanu este apicultor de mai bine de 30 de ani. Pentru el, prisaca nu este doar o afacere, dar și o activitate care îi aduce satisfacție.

„Anul trecut, din prisaca aceasta am scos câte 25 de kilograme de miere de salcâm. Le-am dus la floarea-soarelui unde am scos încă câte 50 de kg. În medie am avut câte 75 de kg de miere de la fiecare familie de albini”, a declarat Iurie Turtureanu.

Din cauza vremii reci, pomii și plantele au înflorit mai puțin, iar albinele nu au colectat suficient polen de rapiță. Apicultorii spun că suportă cheltuieli mult mai mari, așa că prețul la miere va crește. Până la scumpiri, un kilogram de miere costă 120 de lei.

„La magazinul specializat pentru agricultură, dacă anul trecut un stup costa 1000 de lei, acum acesta acostă – 1900. Vă dați seama cu cât trebuie să scumpim mierea”, a adăugat apicultorul.

Iurie Turtureanu produce miere, ceară, propolis, dar și alte produse. Fiica apicultorului confecționează lumânări din ceară, care la fel sunt puse în vânzare.

Dar mai există o problemă, spune bărbatul. Stropirea neanunțată a culturilor cu substanțe chimice provoacă moartea albinelor, o familie fiind formată, în medie, din 30 de mii de zburătoare.

Din păcate, legea nu funcționează mereu. Agricultorii își caută de treburile lor, nu preîntâmpină primăriile, care, la rândul lor, pentru că nu știu, nu anunță apicultorii. Dacă mor albinele după stropituri și nu fac polenizări la rapiță și la floarea-soarelui, și agricultorul pierde roadă”, a povestit bărbatul.

Apicultorul a construit chiar și o căsuță specială pentru apiterapie, care include proceduri de inhalare și micromasaj. Despre beneficiile acestui tratament bărbatul le povestește și refugiaților ucraineni pe care i-a găzduit în mica sa pensiune.

„Am venit din Ucraina, orașul Nicolaev. Din păcate, acolo au loc lupte armate. Mulțumim familiei lui Iurie și Mariana, care ne-au găzduit. Sunt oameni extraordinari care ne-au primit în familia lor.”

Mierea de rapiță este recomandată în bolile ce afecteaza rinichii și oasele. Ajută la menținerea elasticității pereților vasculari, protejează ficatul, splina și pancreasul de diverse maladii, având o puternică acțiune antibacteriană. Iar în tratamentele cosmetic, mierea de rapiță face minuni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"