NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În ajun de alegeri, locuitorii din Cupcini au rămas fără apă la robinet

În ajun de alegeri, locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț, au rămas fără apă la robinet. Se întâmplă deja de două zile. Oamenii sunt indignați, mai ales cei care locuiesc la bloc și sunt nevoiți să care găleți cu apă până la etajul cinci. Deși plătesc aproape 40 de lei pentru un metru cub de apă, aceasta este în două cu nămol.

Apă nu este, dar noi plătim. Oamenii plătesc pentru apă. Eu sunt invalid din copilărie, nu îmi ajunge să plătesc pentru apă.”

Gătim, cumpărăm sau aducem de la fântână. Este imposibil să speli în ea. E strașnic ce se întâmplă cu apa. Cea mai scumpă apă este în Cupcini. De vină sunt autoritățile locale, doar ei. Ei trebuiau să rezolve problema demult. Trebuiau să bată în clopote pentru a hotărâ întrebarea. Câți ani durează?”

În privința apei, așteptăm. Vor fi alegeri și poate vom alege un alt primar. Poate vor lua măsuri în privința apei.”

Se întâmplă des pentru că țevile sunt vechi. Trebuiau să ne anunțe măcar. Am fi făcut rezerve, dar au deconectat apa la miez de noapte.  La noi, apa este de cea mai rea calitate”, au spus oamenii.

Muncitorii tocmai încercau să repare țeava spartă, care i-a lăsat pe locuitori fără apă la robinete. Când au crezut că aproape au rezolvat problema, lucrările au fost reluate.

Ieri a avut loc o avarie la panta a patra pe traseul de apă Edineț-Cupcini. Ieri dimineața a fost întreruptă apă.  De ieri și până astăzi lucrăm, am săpat pentru țeava a fost instalată la adâncime și au vreo 50-60 de ani”, a spus ADRIAN BELEI, primar interimar de Cupcini

Țeava de 500, din anii 50, uzată aproape 90%.  Astăzi, parcp, parcă, ne străduim să o înlăturăm”, a spus VLADIMIR DANILCEAC, șeful sectorului „Apă Canal” din Cupcini.

Oamenii spun că din cauza iresponsabilității autorităților locale sunt nevoiți să care apă în frig. Ei cer ca apa pentru care achită unul dintre cele mai mari tarife din Republica Moldova, să fie bună pentru consum.

Trebuie să înțelegem, suntem oameni. Riscăm să ne împiedicăm, să cădem. Dar la noi curge murdărie, apă tehnică, dar plătim 37.40 de lei! Asta este inadmisibil. Așa și spunem: Supraviețuim!”

Foarte rău dacă nu este apă. Lucrează rău, deși trebuie să-și facă lucrul. Pentru asta noi le plătim bani. Mama mea achită impozite. Doar nu în zadar”, au spus locuitorii.

Anterior, specialiștii au confirmat pentru NordNews că apa care curge prin robinetele din Cupcini este de proastă calitate. Probele lunare arată că aceasta nu este bună pentru consum.

Apă de băut luăm de aici. Acasă avem un vas unde facem rezerve. Se poate întâmpla orice, este un orășel industrial și ar putea apărea probleme. Se întâmplă diferite momente în viață, accidente. Trebuie să privim obiectiv și să așteptăm.”

Apa este cu unsoare. Ceva au adăugat. Îmi spăl mâinile parcă cu unsoare. Dar noi plătim pentru această apă murdară. Nu doar că nu e bună de băut, nici încălțămintea cu ea nu trebuie să o speli. Toți promit să facă ceva, dar nu se întâmplă nimic”, au spus oamenii.

Pentru reabilitarea sistemul de alimentare cu apă în orașul Edineț și în orașul Cupcini e nevoie de peste 9 milioane de euro. Oamenii așteaptă alegerile locale din 21 noiembrie. Ei speră că unul dintre cei patru candidați la funcția de primar de Cupcini va soluționa problema apei în oraș.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata