VIDEO | În anul 2019 au fost uciși 25 de jurnaliști, iar 250 au fost încarcerați

Douăzeci și cinic de jurnaliști au fost uciși în anul 2019 în lume, iar 250 au fost trimiși la închisoare. Cei mai mulți dintre jurnaliștii încarcerați au fost acuzați de „acțiuni anti-statale”, iar 56 sunt „reținuți fără acuzații oficiale”. China și Turcia sunt lidere la încarcerarea jurnaliștilor, având câte 48 și, respectiv, 47 reprezentanți ai puterii a patra în închisori, iar Siria și Mexic sunt statele cele mai riscante pentru munca jurnaliștilor. Acestea sunt câteva dintre concluziile triste ale Raportului anual al Centrului pentru Protecția Jurnaliștilor (Committee to Protect Journalists).  

Raportul pentru anul 2019 arată că în Egipt au fost încarcerați 26 de jurnaliști, în Iran – 11, în Rusia – 7, iar 6 jurnaliști stau după gratii în Azerbaidjan. Câte un jurnalist au ajuns în temnițe în state precum: Cuba, Venezuela, Uzbekistan, Kazahstan, Kîrgîstan, Nigeria și Tanzania. Centrul pentru Protecția Jurnaliștilor menționează că printre cei care stau după gratii 20 sunt femei și 230 – bărbați.

Îngrijorător este faptul că din cei 250 de jurnaliști, care în anul curent au ajuns la închisoare, 56 sunt „reținuți fără acuzații oficiale, iar în 22 de cazuri jurnaliștilor li se invocă „acțiuni de răzbunare”. Țările cu cele mai dure metode de cenzură sunt, potrivit sursei citate: Eritreia, Coreia de Nord, Turkmenistan, Arabia Saudită, China, Vietnam, Iran, Guineea Ecuatorială, Belarusi și Cuba.

Jurnaliștii uciși în 2019:

leave a reply