NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În Bălți ar putea fi reconectată căldura. Nicolai Grigorișin: „Copiii noștri trebuie să fie sănătoși”

Agentul termic a fost sistat, dar ploile și ninsorile continuă. Potrivit meteorologilor, soarele nu va fi prea generos pe parcursul întregii luni. Prin urmare, autoritățile locale din Bălți își pun întrebarea dacă nu au deconectat căldura în grădinițe prea devreme. Problema e că  SA „Cet-Nord” poate asigura cu agent termic doar nouă grădinițe din 33. Pentru încălzirea tuturor instituțiilor preșcolare este necesară pornirea întregului sistem din oraș.

„În șapte din nouă instituții, temperatura aerului este de 17-18 grade. E acceptabil după weekend. Prin urmare, în momentul de față, în condițiile crizei energetice, a situației de urgență și a respectării principiului egalității de șanse pentru toți copiii de vârstă preșcolară, s-a decis să nu se reconecteze”, a declarat Olga Iurcenco, șef adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport din Bălți.

Pentru reconectarea întregului sistem de încălzire este nevoie de 24 de ore. La dorință, și proprietarii de apartamente vor putea solicita să fie reconectați la agentul termic.

„Ar fi bine re reconectat căldura. E spre binele sănătății copilului, dar și a angajaților. La moment, temperatura medie în instituția preșcolară nr. 43 este de 18 grade. În caz că va scădea, vom porni încălzitoarele. Am elaborat deja un grafic”, a menționat Ana Talpă, directoarea grădiniței № 43.

„Va trebui să încălzim tot orașul pentru a asigura cu căldură grădinițele. Aici va trebui să conectăm cazanele, toate echipamentele. Tot orașul trebuie reconectat, dar vom încălzi doar grădinițele, așa că vom avea pierderi enorme de energie termică”, a subliniat Igor Savin, director tehnic SA „Cet-Nord”.

În prezent, grădinițele pot folosi încălzitoare electrice în caz de necesitate. Bălțenii au păreri împărțite cu privire la livrarea căldurii.

„Trebui să mai așteptăm o săptămână, apoi vremea se va îmbunătăți. Acum, până le conectezi, una, alta. Nu are sens. Grădinițele trebuie să aibă sistemă autonomă de încălzire. Vrei – conectezi, nu – deconectezi.”

„Nu cred că se merită de reconectat această sistemă enormă. Este energie electrică și pot conecta încălzitoarele.”

„În instituțiile care au nevoie de încălzire, unde sunt copii, instituțiile școlare, cred că acolo este necesar”, au spus oamenii.

Primarul de Bălți spune că vor examina această întrebare chiar astăzi.

„Dacă este posibil tehnic să conectăm grădinițele din orașul nostru, atunci, cu siguranță o vom face. Dacă facem asta, atunci trebuie să vedem care va fi regimul de temperatură pe parcursul săptămânii viitoare. Copiii noștri trebuie să fie sănătoși, să le fie cald. Ne vom gândi cum să procedăm în această situație”, a declarat Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

La sfârșitul zilei de ieri, în 4 grădinițe, temperatura era de 13-14 grade, în 11 instituții – 14-16 grade, iar în 15 grădinițe – 17-18 grade.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"