NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În Bălți, numărul cazurilor de gripă a crescut de 10 ori. Câte doze de vaccin sunt disponibile

În Bălți, numărul cazurilor de gripă a crescut de aproape 10 ori, iar cel al infecților respiratorii acute cu 50%. Cei mai afectați sunt copiii. Grav este că oamenii se adresează tardiv la medic, iar consecințele pot fi fatale. Săptămâna trecută, un tânăr de 22 de ani a decedat din cauza complicațiilor provocate de gripă. Nici imunizarea nu este o prioritate pentru bălțeni. În municipiu sunt disponibile încă 3 mii de doze de vaccin antigripal.

„Pe parcursul a doi ani de pandemie, practic, nu am avut cazuri de gripă. Au fost raportate doar cazuri sporadice. Pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate doar patru cazuri de gripă. De la începutul acestui sezon rece avem deja 47 de cazuri”, a afirmat Elena Tureac.

În același timp, numărul cazurilor de infectare cu Coronavirus a scăzut cu 94%.

„În 2021, în octombrie – 2132, în noiembrie – 830 și în decembrie – 206. În aceeași perioadă a anului 2022, în octombrie – 85, apoi 38 și 61. Puține cazuri cu formă severă. Este îmbucurător. A scăzut și numărul deceselor provocate de Covid-19”, a mai spus șefa departamentului de boli infecțioase a CSP Bălți.

Bălțenii dau vina pe iresponsabilitatea oamenilor care ignoră măsurile de protecție.

„Oamenii nu se protejează, mai ales în troleibuze. Tușesc și nici nu pun mâna la gură. Nu se protejează în primul rând. În al doilea rând, nici medicamentele nu mai sunt calitative.”

„Acum avem din nou cod galben. Bronșită, febră, tuse. Iată de ce port mască.” 

„ Anul trecut m-am imunizat, dar anul acest încă nu. Nu am reușit. Cred că o voi face. Vreau să mă asigur. Nu mă prea tem, dar e bine să fiu în siguranță.”

„Trebuie să ne imunizăm, neapărat. Suntem mereu în contact cu toții, cu cei bolnavi care circulă cu transportul public, în policlinici. Trebuie să ai grijă de tine dacă vrei să trăiești”, au spus bălțenii.

Săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 13 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 210 – gripă sezonieră. În total, în acest sezon au fost confirmate 932 de cazuri de gripă.

2 Comentarii
  1. […] инфекционного отделения больницы Бельц Елена Туряк, передает […]

  2. […] Большинство заражений зафиксировано среди детей. Тревожность вызывает и тот факт, что люди поздно обращаются к врачу, а последствия могут оказаться фатальными, передает rupor.md со ссылкой на nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"