NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „În căutarea lui Vladimir Plahotniuc”. Unde e fotografia de pe panourile cu infractori?

Au trecut mai bine de două luni  de când fostul  lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost dat în căutare națională și interstatală. Paradoxal, dar  fotografia acestuia nu a apărut  pe niciun panou de căutare a  infractorilor din fața Inspectoratelor de Poliție din nordul republicii,  panouri pe care pot fi deja văzute fotografiile  lui Ilan Șor și Constantin Țuțu. Asta deși, conform procurorilor, Plahotniuc este implicat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.


În opinia locuitorilor din municipiul Bălți, imaginea fostului deputat PDM nu este afișată pe panoul de căutare, deoarece este protejat de complici de-ai săi și oameni din sistemul justiției.

Are oamenii lui, care îl ascund.
Politicienii își apără oamenii. Au ei acolo chestiunile lor.
Probabil, sunt oameni care nu vor să-l pedepsească. A fost un om respectat, credeam că sunt onești, că ajută, dar am greșit.
Asta-i politică. Mai mult nu pot spune nimic.
Cred că oamenii, oricum, nu se uită la acest panou.
Poate pentru că totul este cumpărat, corupția e la putere. Cel ce plătește, poate scăpa de pedeapsă.
El este destul de cunoscut, nu este neapărat să fie pe acest panou.
Înseamnă că așa îl caută autoritățile.

Responsabili de la  Inspectoratelor de Poliție din nordul țării au declarat pentru NordNews că nu au primit nicio indicație/solicitare, de a plasa fotografia lui Vladimir Plahotniuc pe panourile de căutare.
Pe ele găsim doar poza lui Constantin Țuțu, fost deputat PD, care s-a ales cu dosar penal pentru îmbogățire ilicită. El a părăsit țara imediat după Vlad Plahotniuc, când democrații au cedat puterea în iunie 2019. Printre  fotografiile infractorilor în căutare o putem vedea și pe cea a lui  Ilan Șor, fost primar al orașului Orhei, implicat, conform Raportului Kroll II, în furtul miliardului. El a fost anunțat în căutare națională și internațională la sfârșitul lunii iulie.
Oamenii din orașul Ocnița sunt de părere că Vladimir Plahotniuc  nu este căutat, pentru că nimeni din cadrul instituțiilor de forță nu și-o dorește.

Interstatală, dar nu la Ocnița.
Pentru că poliția nu lucrează. E corect? Se aude că el trebuie deja să apară în țară. Este așa informație. Șor este, dar el nu este, de ce? El a furat atâta din țară. Toți știu unde se află, dar nu vor să spună. Se teme lumea.
Sunt toți în legătură unii cu alții. Toți știu ce fac între ei.

Nici fotografia fostului polițist Ion Perju, condamnat în martie 2015 la 10 ani de închisoare pentru omorul lui Valeriu Boboc în data de 7 aprilie, nu se află pe panourile poliției din nordul Republicii Moldova. Acesta nu a fost reținut, deoarece a plecat înainte de a fi pronunțată sentința de condamnare. Fostul polițist este dat în căutare internațională.
Aceeași istorie e și cu fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în „dosarul 7 aprilie” și aflat în căutare internațională, fotografia  lui lipsește de pe panouri.

Pe Papuc l-a căutat cineva? Pe Perju l-a căutat cineva? I-au mai judecat? Sunt doar vorbe în vânt, pentru a astupa gândurile noastre și ochii noștri, să ne gândim că mare treabă se face. La noi justiție nu este, dreptate nu este.
Numai instanțele știu, că ei între dânșii sunt legați. Omul de rând nu poate rezolva nimic.

Totuși, Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională și națională de către  Centru Național Anticorupție (CNA), la solicitarea Procuraturii Anticorupție. La rândul său, CNA a depus un demers la oficiul Interpol din cadrul Inspectoratului General de Poliție.
Reprezentanți din cadrul Centrului Național Anticorupție au declarat pentru nordnews.md că un răspuns final cu privire la darea în căutare internațională de la oficiul Central Interpol din Lyon nu a venit.  Pe de altă parte, ei au precizat că IGP trebuia imediat să-l dea în căutare națională pe Vladimir Plahotniuc.
Ofițerul de presă din cadrul IGP, Mariana Bețivu a declarat pentru Nordnews că , Inspectoratul nu a primit niciun demers de la CNA sau Procuratura Anticorupție cu privire la darea în căutre locală a lui Plahotniuc Vladimir.

La noi nu a ajuns niciun demers, nicio solicitare cu privirea la Vladimir Plahotniuc, ca să fie dat în căutare locală.  Din câte cunoaștem, Centrul Național Anticorupție a depus un demers  la oficiul Interpol de la noi, pentru a-l anunța pe Plahotniuc în căutare internațională. Dar, o solicitare de a-l anunța în căutare națională, nu am primit, a declarat Mariana Bețivu, ofițer de presă IGP.

Amintim că, Vladimir Plahotniuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova în data de 14 iunie 2019.
 
 
 
 
 
 

4 Comentarii
  1. […] Paradoxal, dar fotografia acestuia nu a apărut pe niciun panou de căutare a infractorilor din fața Inspectoratelor de Poliție din nordul republicii, panouri pe care pot fi deja văzute fotografiile lui Ilan Șor și Constantin Țuțu, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md. […]

  2. […] Как это ни парадоксально, но его фотография не появилась ни на одном панно с фото разыскиваемых преступников перед инспекторатами полиций на севере республики, несмотря на то, что там уже есть изображения Илана Шора и Константина Цуцу, передает nordnews.md […]

  3. […] redacției NordNews a fost primii care au sesizat opinia publică în materialul: „În căutarea lui Vladimir Plahotniuc”. Unde e fotografia de pe panourile cu infractori?  , cu privire la faptul de ce fostul lider PDM nu este dat în căutare internațională, iar […]

  4. […] jurnaliștii redacției NordNews a fost primii care au sesizat opinia publică în materialul: „În căutarea lui Vladimir Plahotniuc”. Unde e fotografia de pe panourile cu infractori?, cu privire la faptul, de ce fostul lider PDM nu este dat în căutare internațională, iar […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata