NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În Joia Mare, gospodinele din satul Drepcăuți au vopsit ouăle de Paști și au făcut ordine

Joia Mare dinaintea Paștelui este o zi importantă pentru gospodine. E ziua în care se vopsesc ouăle şi se prepară cele mai importante bucate pentru masa de sărbătoare. Ana Ghițu din satul Drepcăuți, raionul Briceni respectă tradițiile cu sfințenie și se pregătește de Paști după toată rânduiala.  

Așa țin minte de la părinții mei, că joia, se vopsesc ouăle, ia rămâine, vineri, se coace păscuța. Am pus coji de ceapă pe care le-am stris mai multe zile, le-am înmuiat în apă caldă de aseară. Acum le-am strecurat și le-am pus acolo. Iată așa, le ungem cu ulei pentru ca să nu rămână colorantul pe mâini, a spus Ana Ghițu.

Gospodina și-a pregătit deja coșul pentru Noaptea Învierii. A pus în el păscuța și tradiționalele ouă roșii.

Iată coșulețul. Ne pregătim pentru Sfintele Paști, să-l întâlnim cu sănătate și cu bună înțelegere și la noi. Ouă, păscuță, prăjituri, bomboane, ce dă Domnul, a mai spus gospodina.

Mătușa Ana cântă în corul bisericesc toată viața. În timp ce lucrează, ea fredonează melodii de suflet.
Pregătirile de sărbătoare sunt în toi în întregul sat. Oamenii fac ordine la biserică, curăță izvoarele și sădesc pomi.

Aici la primărie am amenajat teritoriul, s-au vopsit copacii din jur. La monumentul eroilor s-au sădit copaci tuia. Ne-am pregătit, am curățit izvoarele, s-au sădit copaci pe marginea cișmelei, a declarat Angela Rurac, primarul satului Drepcăuți.

Am venit să facem curățenie în sfântul local al bisericii. Unde e nevoie de lucrători – noi suntem de-a gata.

Ne-am organizat pentru că se apropie sărbătorile de Paște, o sărbătoare sfântă pentru toată lumea credincioasă. Am hotărât să facem curățenie, să aducem în regulă copacii, să strângem frunzele, să facem bine și plăcut pentru săteni, au adăugat oamenii.

Pentru că în Noaptea Învierii, slujbele din biserici se vor desfășura fără participarea enoriașilor, preotul din sat și administrația locală au găsit o soluție. Aceștia vor merge pe la fiecare gospodărie pentru a sfinți pasca.

Am hotărât că la ora cinci dimineața, de-a lungul traseului, vor ieși câte un reprezentant din casă, conform cerințelor, respectând distanța socială și echipați cu măști și mănuși de protecție, a spus preotul Anatol Ciuntu.

Amintim că, pe durata sărbătorilor pascale va fi intensificată monitorizarea locurilor publice, parcurilor și pădurilor. În acest sens, vor fi antrenați zilnic 9 mii de polițiști.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"