NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În lipsa autorităților, câțiva bălțeni l-au omagiat pe Vladimir Vîsoțki: Cântecele lui erau interzise

Deși primăria de Bălți s-a răzgândit să-l omagieze pe Vladimir Vîsoțki din cauza pandemiei de Coronavirus, câțiva poeți și artiști locali au venit la compexul architectural ce-i poartă numele din Parcul Central. Astăzi, poetul, autorul, interpretul și actorul Vîsoțki ar fi împlinit 84 de ani.


„Nu-l lăsa de unul singur,

Să fie legat de tine,

Apoi o să  înțelegi cine e”, cântă Constantin Gogu.

Vîsoțki s-a bucurat în URSS de o popularitate incredibilă, datorată cântecelor sale ironice despre ipocrizia regimului sovietic.

Femeie: „Ziua Tatianei.”

Reporteră: „Și mai ce?”

Femeie: „Nu știu.”

„Noi în tinerețe cântam mereu cântecele lui. „Mai buni decât munții, pot fi doar munții” și tot așa.

O să mă întorc, când va deschide crengile

Primăvăratic grădina noastră de vară”, recită din Vîsoțki Valentin Turea, un locuitor al orașului Bălți.

„Ce cântece interpreta! El a fost și actor, și poet… Și avea poezii așa de bune, care inspirau”, susține Svetlana Nițulenco, o bălțeancă.

„Au venit oamenii să acorde încă un omagiu cu privire la atenție și respect față de acest om, de la care ai ce învăța”, spune Vladimir Romanov, un alt bălțean.

În primăvara acestui an, poeta Ludmila Belova va împlini 82 de ani. S-a întâlnit cu Vladimir Vîsoțki acum șase decenii. Avea doar 20 de ani, tânără și plină de emoții.

„Cu Vîsoțki m-am cunoscut personal. Îl consider tatăl meu spiritual. Și când mi-a spus: „Scrie! Cândva asta va fi folositor”, ah, așa îmi amintesc aceste cuvinte!

Un al doilea Vîsoțki nu va fi niciodată.

Însă dacă pe pământ se va naște un geniu,

Atunci își va lăsa propria amprentă în istorie”, împărtășește din creația sa poeta Ludmila Belova.

Prin creația sa, Vîsoțki a devenit un simbol al luptei împotriva regimului sovietic.

„Talantul dezlănțuit,

Chinuia mintea robilor.

Iar oamenilor cinstii și ai libertății

Dăruia libertate și dragoste.

Cântecele, desigur, se interziceau, nu era voie să le ascultăm. Se spunea mult adevăr, iar de acest adevăr nu era nevoie în curentul general evenimentelor de atunci”, povestește poetul Eugen Țihonschi.

Constantin Gogu povestește că l-a cunoscut și pe fiul lui Vladimir Vîsoțki, chiar aici, lângă compexul architectural ce-i poartă numele.

„Vă spun adevărul, că sunt moldovean. Însă când vine vorba de Vîsoțki, o să stau aici, pentru că el asta merită. Eu, în calitate de muzician, pot să mă așez la pian și cu plăcere să cânt toate operele sale. Trebuie să ne mândrim că anume la noi, la Bălți, există acest monument, acest loc, unde putem să venim și să recitim poeziile sale, să ne aducem aminte de el”, spune Constantin Gogu, conducător artistic al clubului „Veteran”.

„Astăzi e ziua de 25 ianuarie, pe care noi, membrii Uniunii Scriitorilor „Pușkin”, nu o puteam ignora. Indiferent de faptul că evenimentul oficial, care era planificat pentru astăzi, la ora 11, este anulat, noi oricum am venit aici să onorăm memoria dragului nostrum Vîsoțki, care e mereu cu noi”, spune Nadejda Savciuc, membra Uniunii Scriitorilor din Moldova „A.S.Pușkin”.

Vladimir Vîsoţki s-a stins din viaţă pe 25 iulie 1980, la vârsta de doar 42 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"