NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În martie, NordNews împlineşte 5 ani. Cum a început povestea

Acum cinci ani, din curaj și din entuziasm, pe piața media din Republica Moldova a apărut NordNews – un portal de știri independent, cu și despre oameni. Cu pași mici, dar siguri, acesta a devenit unul dintre cele mai urmărite site-uri media din țară.

„În anul 2017 am decis să deschidem un portal de știri independent atât politic, cât și financiar. Pentru asta am creat o asociație obștească, împreună cu un grup de jurnaliști din Bălți, ONG-iști și profesori universitari, printre care Anatol Moraru profesor de la Universitatea de Stat Alecu Russo. Am scris statutul, după care am mers la un om de bună credință care avea și are bani și care susține valorile europene și românești. Astfel, în martie 2018 am lansat portalul de știri independent-NordNews.md”, povestește Dumitru Pelin, director NordNews.

În timp ce unii spuneau că este imposibil să faci presă liberă și de limba română, mai ales la Bălți, o echipă de tineri ambițioși a demonstrat contrariul.

„Povestea NordNews a început într-un apartament cu o odaie. Munceam toți la o masă mare, comună. Atunci când Dumitru a înțeles că nu mai încăpeam acolo, a decis că schimbăm locația. Am trecut în casă nouă, doar că nu eram suficient de pregătiți. Țin minte că încă nu amenajasem cabine pentru voce over și eram nevoiți să sonorizăm cu plapumele pe cap”, a adpugat Natalia Tocarciuc, redactor-șef NordNews.

An de an, am câștigat încrederea publicului și a donatorilor, care au decis că NordNews are perspective și merită să fie susținut financiar.

„Grație suportului financiar acordat de România, Uniunea Europeană și de peste Ocean, am reușit să consolidăm un portal de știri independent. Ne punem speranța că munca noastră va fi apreciată în continuare”, a declarat Gheorghe Dolință, manager de proiecte.

De la o echipă formată din trei persoane am ajuns la aproape 20 – jurnaliști, cameramani, editori de imagine, prezentatori. Doar anul trecut, știrile, reportajele și emisiunile noastre au reușit să adune 2.5 milioane de utilizatori unici.

„Profesia de jurnalist se învață în redacții, iată de ce, fiind încă student la Facultatea de Jurnalism și Procese Mediatice am decis că vreau să fac parte din echipa NordNews. Au trecut mai bine de trei ani, timp în care am avut parte de toate, știri, reportaje, interviuri, emisiuni, anchete și investigații jurnalistice. Am avut parte și de greutăți, crize financiare, dar și presiuni din partea politicienilor, dar am rezistat, pentru că am ce spune!”, a spus Nicolai Coșeru, reporter, producător.

„După aproape 3 ani de activitate în presa națională, am revenit acasă, în mun. Bălți, unde am făcut cunoștință cu echipa Nord News. Oamenii de aici m-au învățat ce înseamnă munca pe teren, lucru în echipă, dar și spirit de observație. Nu o să dau greș atunci când voi zice că Nord News a fost cea mai bună școală de jurnalism pentru mine. Sunt mândră că fac parte din această echipă”, a mărturisit, Nicoleta Pînzaru, reporteră, prezentatoare.

„Acest job mi-a permis să fac cunoștință cu oameni noi, să vizitez locuri frumoase. Evident, nu de fiecare dată avem timp pentru a admira aceste locuri, dar aceasta este o altă latură a meseriei noastre”, a menționat Sergiu Gnatiuc, cameraman.

NordNews este un portal citit în nordul Moldovei, în întreaga țară, dar și peste hotarele ei.

„Da, desigur. M-am uitat la emisiuni cu politicieni locali. Continuați ceea ce faceți pentru că o faceți bine. Succese în continuare.”

„Este foarte bine. Succese în continuare și cât mai multe realizări. Sigur că știu despre voi și chiar vă urmărim.”

Da, da am auzit. Asta e foarte bine. Vor fi păreri noi din partea cetățenilor din partea de nord. Eu sunt de la nord, dar am venit la Chișinău. Avem cetățeni care au ce spune la nordul țării, nu doar din capitală.”

„Este un lucru corect. Consider că fiecare raion trebuie să există o presă regională. Cine cunoaște mai bine informațiile decât oamenii din localități? De acolo și trebuie să ne informăm”, au spus cititorii noștri din Bălți și Chișinău.

Au trecut 5 ani plin de evenimente, succese, dar și obstacole, care ne-au făcut mai puternici și mai încrezători că suntem pe calea cea dreaptă. Noi vom continua să lucrăm cu perseverență, curaj și corectitudine pentru că avem ce spune!

 

 

2 Comentarii
  1. AVA AVA-Mob spune

    La Mulți Ani!!!
    Bravo vouă!!!
    La mai mult și la mai MARE!!!

  2. Adrian spune

    Sa nu uitam cum ati pupat-o “independent” pe Tauber in timpul campaniei de primar pentru Balti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"