NordNews
Avem ce spune

VIDEO | În nordul Republicii Moldova, spiritul Crăciunului e mai mult decât mâncare

Locuitorii din nordul Republicii Moldova, care respectă tradiţiile, se pregătesc de Crăciun. De câteva zile preoţii ortodocși de la ambele Mitropolii, cea a Moldovei și cea a Basarabiei, merg pe la gospodăriile oamenilor să vestească Naşterea Domnului.


Părintele Roman Botezat slujește mai bine de zece ani la Biserica Parohiei Ortodoxe Române „Acoperământul Maicii Domnului” din orașul Dondușeni. Fața bisericească, însoțită de copiii săi, a decis să vestească creștinilor din oraș, prin colind, despre Nașterea Domnului.

„Ș-om umbla din casă-n casă

Oi, da Leru-i Ler

Doar la cei care ne lasă.

Ca la toti le-om spune iară

Oi, da Leru-i Ler

Ce odată se-ntâmplară”,  cântă preotul împreună cu gazda și copiii săi.

Părintele Roman, care mai este şi Consilierul Cultural al Episcopiei de Bălți, spune că Crăciunul, după Paști, este cea mai importantă sărbătoare.

„Putem s-o numim Sărbătoarea Familiei, pentru că în centru are scena a nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Să ne aducem aminte că sărbătoarea această înseamnă cel mai frumos gest, pe care l-a făcut Dumnezeu pentru noi, și anume dragostea lui. Prin ce s-a manifestat dragostea? Că l-a trimis pe fiul său în lume”, susține Părintele Roman Botezat.

Pe lângă bucate, în această zi, creștinii trebuie să se gândească la minunea Crăciunului în sine. În acest sens, biserica și tradițiile sunt strâns legate.

„Se duc dimineața, de obicei, la biserică cu toții împreună, pentru că se face Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, și după aceea, unul câte unul, merg acasă și așteaptă colindătorii. Creștinii pregătesc bucate mai gustoase, mai diferite, pentru că se termină perioada postului. Cete de colindători merg pe străzi și vestesc nașterea Domnului nostru Iisus Hristos”, povestește Părintele Roman.

Eleonora Valuță din Donduşeni, la cei 73 de ani ai săi, a fost colindată în ajun de Nașterea Domnului. Gospodina spune că spiritul Crăciunului o ajută să treacă mai uşor peste greutăţile vieţii.

„Avem trei strănepoți și toți împreună ne strângem de sărbători. E o zi însemnată pentru noi toți. Noi așteptăm în fiecare an cu mare bucurie, că e o sărbătoare pentru sufletul nostru. Gătim bucate, așteptăm oaspeții dragi. Copiii, nepoții”, povestește Eleonora Valuță.

Locuitorii oraşului Donduşeni spun că în inimile lor Crăciunul ocupă un loc aparte.

„O, Crăciunul e Nașterea Domnului Iisus Hristos. Este o mare sărbătoare atât pentru creștini, cât și pentru toți oamenii”, spune un tânăr.

„Dimineața plecăm la biserică cu un colăcel, ceva, să punem pe masă acolo. Pe urmă, de amiază, cu copiii, cu toți, stăm la masă. Încep urările, urăturile, tot”, povestește Maria Bujor.

„Crăciunul este o sărbătoare, de care ne bucurăm, că asta e Nașterea Domnului”, spune soțul acesteia, Valentin Bujor.

„În primul rând cu familia. Iar restul, cu prietenii, după”, povestește un alt locuitor al orașului Dondușeni.

Și la Bălți Crăciunul va fi sărbătorit cum se cuvine de localnici.

„În primul rând zăpada, însă e clar că nu va ninge.”

„Colțunași, colivă neapărat. O să-i strângem pe toți copiii, asta în mod cert, poate pe cumetrii, și o să stăm la masă ca toți moldovenii.”

„Totul tradițional. La bunici, la rude.”

„Ne întâlnim, ne auzim durerile unul altuia acolo, ne împărtășim împreună. Asta e.”

„O să sărbătoresc la lucru.”

„Pe masă? Nu știu. O mie de lei cred că va fi de ajuns”, spun bălțenii.

Episcopia de Bălți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, prin pastorala de acest an, transmite oamenilor un mesaj de bine.

„Pacea adusă de Pruncul Iisus, este pacea împărăției lui Dumnezeu, este pacea fiecărui suflet care se întâlnește cu el, este pacea comunității care caută pe Dumnezeu, este pacea lumii întregi. Deci Preasfințitul Antonie vine cu un mesaj de pace”, transmite Părintele Roman.

Și Protoiereul Dumitru Eșanu de la Biserica „Sfânta Treime” din raionul Briceni îndeamnă oamenii să fie mai buni unii cu alții.

„Să fim mai buni, să fim mai milostivi, să fim mai iertători. Să fim mai atenți față de lucrurile sfinte și față de ceea ce ne înconjoară, de cei mici, de cei mai mari, de cei mai în vârstă”, spune Protoiereul Dumitru Eșanu, parohul bisericii „Sfânta Treime” din comuna Larga.

„Astă seara toți să cânte

Oi, da Leru-i Ler

Lui Hristos și Maicii Sfinte

Lui Hristos și Maicii Sfinte”, cântă copiii.

„La mulți ani și un Crăciun fericit!”, urează preotul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata